Općinsko vijeće usvojilo rebalans Proračuna za 2016. godinu i smanjilo komunalne pristojbe za poslovne subjekte

Ispis
Objavljeno Četvrtak, 14 Srpanj 2016

Vijece3916

Vijece3916
Tridesetdeveta sjednica Općinskog vijeća Orašje održana je 14. srpnja 2016. godine s usvojenim dnevnim redom od 17 točaka. Na početku sjednice usvojeni su Izvodi iz zapisnika sa 37. i 38. sjednice, postavljena su vijećnička pitanja

Općinskom načelniku i podnesene su vijećničke inicijative. 

Rasprava je vođena o Odluci o izmjenama i dopunama Proračuna Općine Orašje za 2016. godinu. Rebalansom Proračuna prihodi sada iznose 8.813.790,00 KM i veći su za milijun i 760 tisuća maraka od prvobitnog Proračuna dok izdaci iznose 8.808.970,00 KM i veći su za milijun i 855 tisuća maraka od usvojenog Proračuna za 2016. godinu. Do povećanja na prihodovnoj strani došlo je najviše zbog povećanja od milijun maraka na tekućim transferima od Federacije BiH i Vlade Županije Posavske, te donacijama od Elektroprivrede HZHB Mostar i HT Eroneta u ukupnom iznosu 367.000,00 KM namijenjenih sanaciji šteta od poplava. Za 404 tisuće povećani su i kapitalni transferi namijenjeni financiranju infrastrukturnih projekata, rekonstrukcije objedskog kanala i financiranju izgradnje kanalizacije. S druge strane došlo je do povećanja rashoda za milijun i 102 tisuće maraka kod kapitalnih transfera, a koji se odnosi na sanaciju šteta od posljedica poplava, te povećanja rashoda kapitalnih izdataka za 523 tisuće maraka većinom namijenjenih za izgradnju vodovoda i kanalizacije. Povećani su i tekući rashodi za 140.600 maraka. Vijećnici su usvojili prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna jer bez obzira na povećanje i prihoda i rashoda suficit proračuna iznosi 4.820 KM namijenjenih za pokrivanje ranijeg deficita.

Vijećnici su usvojili i Revidiranu Strategija razvoja općine Orašje 2016. - 2020. godine kao planski dokument razvoja općine. Strategija sadrži stratešku platformu (socio-ekonomsku analizu, strateške fokuse, viziju razvoja i strateške ciljeve), sektorske razvojne planove (plan lokalnog ekonomskog razvoja, plan društvenog razvoja i plan zaštite okoliša), te operativni dio (plan implementacije strateških projekata i mjera za 3 godine, plan organizacijskih i ljudskih kapaciteta za implementaciju, praćenje i vrednovanje strategije).

Odlukom o izmjenama Odluke o općinskim komunalnim pristojbama smanjene su pristojbe za minimalno 20% za većinu obveznika. Minimalni iznos pristojbe od 10 KM i 20 KM će ubuduće plaćati proizvodna i građevinska poduzeća i obrti. Razlozi za donošenje izmjena i dopuna ove Odluke su rasterećenje poduzetnika fiksnim obvezama, a koje služe jedinici lokalne samouprave za financiranje javnih potreba prvenstveno u dijelu proizvodnih djelatnosti i obrta, te dijela uslužnih djelatnosti. 

Vijećnici su podržali Odluku o pristupanju izmjeni i dopuni Urbanističkog plana Orašja koji je donesen 2002. godine, a prvi put izmijenjen i dopunjen 2014. godine. Ovim izmjenama i dopunama bi prostor obuhvaćen graničnim parcelama navedenim u Odluci bio namijenjen za izgradnju stambenih i gospodarskih objekata, objekata mješovite namjene, objekata namijenjenih sportu i rekreaciji, objekata obrazovanja, javne i društvene namjene, te pratećih infrastrukturnih sustava.

Radi osnivanja novih građevnih parcela u katastarskoj općini Matići, Vijeće je usvojilo Odluku o parcelaciji zemljišta odnosno cijepanju postojećih katastarskih čestica. Novonastale građevne parcele određene su brojem, oblikom i površinom usklađenim s Prostornim planom. U konkretnom slučaju radi se o formiranju novih katastarskih čestica na području tzv. „Mitrovićka“ unutar koje se mogu graditi individualni stambeni objekti.

Ukinuto je javno dobro na nekategoriziranom putu i to u površini od 20m2, a radi izgradnje trafostanice. Prodajom građevinskog zemljišta izravnom pogodbom u Orašju, Tolisi i Kostrču odobrena je JP Elektroprivreda HZHB izgradnja trafostanica na tim zemljištima.

Joso Vincetić, Ružica Vuković, Katarina Pejić, Manda Peranović i Stanislava Benković imenovani su rješenjem za članove školskog odbora Osnovne škole Ruđera Boškovića u Donjoj Mahali i to nakon okončane natječajne procedure, dok je na upražnjeno mjesto člana Školskog odbora Osnovne škole "Orašje" u Orašju imenovana Anka Begović.

U Povjerenstvo za ocjenjivanje i izbor pristiglih prijava po Javnom pozivu za dodjelu investicijskih potpora u svrhu poticanja razvoja poljoprivrede na području općine Orašje u 2016. godini imenovani su: Ilija Benković, Joso Živković, Moamer Tukulj, Pero Baotić i Katica Dabić. Javni poziv je raspisan od 4.7. i traje do 3.8.

Općinsko vijeće donijelo je Rješenje za legalizaciju objekta Osnovnoj školi Stjepana Radića Bok, a radi se o područnoj školi u Matićima, a potom i suglasnost za prodaju zemljišta radi izgradnje trafostanice.

Na kraju sjednice Općinsko vijeće Orašje usvojilo je informaciju o provedbi integrirane Strategije lokalnog razvitka općine Orašje (2011.-2020.) za 2015. godinu.