Usvojen Proračun za 2016. godinu u iznosu od sedam milijuna maraka

Ispis
Objavljeno Utorak, 22 Prosinac 2015

OV33

OV33
Općinsko vijeće Orašje usvojilo je na 33. sjednici Proračun Općine Orašje za 2016. godinu u iznosu od 7.053.170 maraka, kao i odluku o njegovom izvršenju. Novina je, u odnosu na nacrt, povećanje Proračuna od skoro milijun maraka.

Povećani su prihodi na tekućim potporama za 180.000 od Vlade Županije Posavske, 500.000 od Vlade Federacije BiH, za 120.000 na kapitalnim potporama, za 50.000 od prodaje građevinskog zemljišta i za 25.000 od naknade za uređenje zemljišta. Kod donošenja Proračuna suzdržan je bio jedan vijećnik, nijedan nije bio protiv, a ni amandman koji je predložila Posavska stranka nije dobio potrebnu većinu.

Odlukom o prodaji gradskog građevnog zemljišta u Orašju ovlašten je Općinski načelnik da objavi javni oglas – licitaciju za zemljište 3.500 kvadratnih metara radi izgradnje stambene zgrade. Utvrđena je i početna cijena kupoprodaje zemljišta od 87.500,00 KM. 

Vijećnici su ovom prilikom usvojili i Odluku o određivanju i obilježavanju imena ulica i trgova i označavanju zgrada brojevima na području općine Orašje u obliku nacrta. Odlukom je utvrđeno da ulica i trg mogu imati ime po datumima vezanim za povijesne događaje, te po imenima osoba koje su dale značajan doprinos u povijesti, političkom, kulturnom, društvenom ili znanstvenom razvoju, ali da se ime ulice i trga može određivati i prema zemljopisnom pojmovima ili brojevima. Odlukom je definiran i način obilježavanja zagrada brojevima, a raspodijeljene su i nadležnosti za postupak određivanja i obilježavanja ulica i trgova.

Kristina Dominković iz reda odgajatelja imenovana je u Upravno vijeće Dječjeg vrtića Pčelica Orašje, a istim rješenjem te dužnosti razriješena je Nadira Arpadžić zbog podnošenja ostavke.

Rješenjem o razrješenju i imenovanju člana Školskog odbora Osnovne škole fra Ilija Starčević Tolisa iz reda učitelja i stručnih suradnika razriješena je dužnosti Nataša Oršolić, a na to mjesto imenovana Sanja Živković.

Zaključkom je usvojeno Konačno izvješće o šteti uzrokovano sušom u 2015. godini. Ukupno je bilo 732 prijava štete najviše na soji, kukuruzu, duhanu, djetalini i bundevama. Povjerenstvo je nakon popisa i obračuna konstatiralo da je ukupna šteta od suše na području općine Orašje 5.122.708,00 KM, od čega je 378 tisuća maraka šteta kod pravnih osoba, a ostatak kod fizičkih osoba.

Za kraj sjednice vijećnicima i javnosti prezentirana je informacija o dodjeli pomoći u svrhu poticanja poljoprivrede na području općine Orašje u 2015. godini.