Otvorenje Centra za djecu s posebnim potrebama

Ispis
Objavljeno Petak, 11 Prosinac 2015

CentarDjeca 1

CentarDjeca 1
Predstavnici Vlade Japana, IOM-a i Županije Posavske s nazočnim gostima obilježili su završetak radova na novosagrađenom Centru za djecu s posebnim potrebama u Orašju. Centar je službeno otvorio veleposlanik Japana u BiH

Kazuya Ogawa koji je kazao prilikom otvaranja da je zgrada izgrađena po sistemu „ključ u ruke“, prostire se na 370 metara kvadratnih, a za radove koji su koštali 201.832,52 KM bila je zadužena firma iz Gradačca. Napomenuo je da ovo nije prvi put da Vlada Japana pomaže općinu Orašje. 2012. godine nabavljena su dva vozila hitne pomoći za potrebe Doma zdravlja Orašje sredstvima japanske vlade.  

Harry Smith, predstavnik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja je implementirala projekt izgradnje Centra kazao je da je ovo jedan o četiri ovakva centra u BiH koja su izgrađena ili adaptirana nakon poplava za potrebe djece s posebnim potrebama, a u koje je Vlada Japana uložila 1,2 milijuna maraka.

Prisutne je pozdravio i načelnik Topić koji se zahvalio donatorima na izgrađenom i opremljenom objektu kazavši da je i Općina učinila sve što je mogla sa svoje strane odnosno da je Općinsko vijeće osiguralo građevinsko zemljište 700 metara kvadratnih za izgradnju Centra bez naknade, ali da će i u narednim godinama direktno iz općinskog proračuna biti financiran rad Udruge roditelja djece i osoba s posebnim potrebama. Dvorište i pristup novom Centru također će riješiti Općina.

Ipak, novoj zgradi najviše su se obradovala djeca s posebnim potrebama. Kad se završe radovi na grijanju i nabavi potrebna oprema za rad, djeca će se iz dosadašnjeg prostora preseliti i raditi u novom Centru, a očekuje se da će to biti najkasnije na proljeće, kazao je predsjednik Udruge Iljo Vuković. 

CentarDjeca 2

CentarDjeca 2