Godišnjica poplava: Podsjećanje i zahvala

Ispis
Objavljeno Ponedjeljak, 18 Svibanj 2015

PoplaveGodisnjica

PoplaveGodisnjica
Navršena je godina dana od katastrofalnih poplava koje su pogodile općinu Orašje. 16.05.2014. godine zbog velikog vodostaja rijeke Save proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće na području općine. 18.05.2014. godine pukao je obrambeni savski

nasip u Kopanicama.

Unatoč nadljudskim naporima stanovništva i početnih uspjeha u nadvišenju i stabiliziranju savskog nasipa na području Tursinovca, Grebnica i Domaljevca poplavne vode rijeke Bosne iz Bosanskog Šamca, a kasnije poplavna voda rijeka Save iz Kopanica su do 23.05.2014. godine poplavile blizu 70% teritorija općine.

Poplave su učinile ogromne štete na obiteljskim kućama i gospodarskim zgradama, njivama, plastenicima, voćnjacima i javnim objektima. Ukupno popisana šteta iznosi 80.602.045,30 KM. Voda je zahvatila 2180 obiteljskih kuća i oko 70 % poljoprivrednih usjeva i gospodarskih objekata. Dio stanovništva se odselio u ovih godinu dana, mnogi su ostali bez posla i egzistencije zbog uništene poljoprivrede i radnih mjesta.  

Nakon što se voda povukla, prioritet je bilo čišćenje i saniranje terena, a zatim i obnova. Uz pomoć donatora i proračunska sredstva obnovljen je tek dio oštećenih stambenih prostora, dok je pomoć poljoprivrednicima bila minimalna, posebice u sektorima ratarstva i animalne proizvodnje. Zahvaljujući međunarodnim organizacijama obnovljena je većina poplavljenih objekata javne namjene.

Koristim priliku podsjetiti i pozvati više nivoe vlasti na ubrzavanje rekonstrukcije savskog nasipa i izmjenu propisa koji reguliraju organizaciju obrane od poplava. Također očekujemo nastavak pomoći u obnovi obiteljskih kuća kao i izradu i implementaciju posebnog programa za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva na području općine.  

Ovim putem u ime Općine Orašje i Općinskog stožera civilne zaštite želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u aktivnoj obrani od poplave, dobrim ljudima i organizacijama koji su pokazali svoju humanost pomažući na sve moguće načine u tim teškim trenucima, ali i svim donatorima koji su novčano ili izravno u materijalu i opremi pomagali i pomažu u otklanjanju posljedica poplava.

Iza nas je jedna od najtežih godina u novijoj povijesti ovih prostora. Učinit ćemo sve da se posljedice poplava što prije saniraju, a prostor općine učini znatno sigurnijim nego što je to bilo prije 16. svibnja 2014. godine.

Uz obavezu da ne zaboravimo niti jedno dobro djelo koje nam je učinjeno u trenucima kada nam je bilo najteže, pokušat ćemo se svim dobročiniteljima zahvaliti na adekvatan način.

Općinski načelnik Đuro Topić.