Udruga poduzetnika Orašje traži tri posto proračunskih sredstava za gospodarski razvoj

Ispis
Objavljeno Utorak, 23 Studeni 2021

Udruga poduzetnika Bano izjava

Udruga poduzetnika Bano izjava
Ugradnja grant sredstava za razvoj gospodarstva u proračunu Županije Posavske za iduću godinu, donošenje novog Zakona o poticajnim mjerama u razvoju gospodarstva na razini općine Orašje, a i ŽP, te rješavanja prostora

Udruge od strane Općine Orašje, bile su o fokusu sastanka Udruge poduzetnika Općine Orašje, na kojem su kao gosti sudjelovali načelnik Općine Orašje Marijan Oršolić i predsjednik Vade ŽP Đuro Topić te ministri gospodarstva i poljoprivrede Dragutin Živković i Mato Brkić. „Zahtjev udruge je da minimalno 3 posto proračunskih sredstava ŽP bude usmjereno za poticanje gospodarstva, te da se ozakoni ideja o novom zakonu o poticajnim sredstvima, koju je udruga inicirala prije 7 godina“, kazao je nakon sastanka predsjednik Udruge poduzetnika Općine Orašje Ivo Vincetić. Naglasio je kako poduzetnici u ŽP na osnovu dobiti, godišnje uplate u županijski proračun između 2,5 do 3,5 milijuna KM, te iz Udruge traže 3 posto proračunskih sredstava za gospodarstvo i očekuju donošenje ovoga zakona. Razgovaralo se i o mogućnosti da se u proračunima Općine Orašje i ŽP predvide sredstva za zapošljavanje mladih ljudi koji završe srednju školu, jer je nezaposlenost jedan od bitnih razloga odlaska mladih.

Načelnik Općine Orašje Marijan Oršolić sastanak je ocijenio dobrim, te naglasio kako se Općina bavi baznim dijelom u industriji i gospodarstvu, što znači da je dužna osigurati gospodarske zone i vrlo jeftino zemlju za sve domaće i ino ulagače. „Cijena zemljišta, s kompletnom infrastrukturom je 3 KM/m2, a realna je najmanje od 12 do 15 KM. U zadnja dva do tri mjeseca Općina je prodala više od 80 duluma zemljišta za dvije firme i u narednom razdoblju očekujemo dvije ili tri nove tvornice“, istaknuo je načelnik Marijan Oršolić. Rješavanje prostora Udruge poduzetnika, Općina Orašje preuzela je na sebe i za to su u proračunu za iduću godinu predviđena sredstva i taj će problem biti riješen, obećao je načelnik Oršolić.