Održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je dr. Draganu Čoviću uručeno javno priznanje Počasni građanin Općine Orašje

Ispis
Objavljeno Petak, 22 Listopad 2021

Svecanasjednica2021

Svecanasjednica2021
Uz odavanje dužnog pijeteta svim poginulim i umrlim braniteljima, pripadnicima 106. HVO brigade Orašje polaganjem vijenaca kod oba Spomen obilježja u parku, nizom je sadržaja započeo trodnevni program obilježavanja Dana Općine Orašje. Općinsko vijeće Orašje donijelo je Odluku da se Dan Općine Orašje obilježava 23. listopada, budući da su toga dana tijekom Domovinskog rata postrojbe 106. HVO brigade Orašje oslobodile okupirane Vidovice, pa se svake godine na taj datum dio sadržaja organizira upravo u Vidovicama. Dva dana kasnije, 25.10. oslobođene su i Kopanice, čime su učvršćene granice današnjeg područja Općine Orašje.

Središnji događaj obilježavanja bila je svečana sjednica Općinskog vijeća Orašje, na kojoj je predsjednik Stanko Vincetić podsjetio na aktivnosti vijeća u proteklom razdoblju. Istaknuo je kako se većina odluka na vijeću usvaja jednoglasno ili velikom većinom glasova, a Općina kroz svoj razvoj je postala uređena sredina. O aktualnim projektima Općine Orašje, kao i planovima za iduće razdoblje govorio je načelnik Općine Marijan Oršolić, a uz ostalo je istaknuo izgradnju pročistača vode, projekt koji će osigurati pitku i zdravu vodu, vrijedan više od 3 milijuna KM čiji se dovršetak očekuje do kraja ove godine. Spomenuo je projekt Doma zdravlja u Orašju koji se gradi zajedničkim sredstvima Općine, Vlada ŽP, FBiH i RH. Vrijednost investicije prelazi 2,3 milijuna KM, a završetak radova je planiran do kraja iduće godine. Oršolić je naglasio gradnju zgrade za socijalno zbrinjavanje sa 25 stanova, a investicija je vrijedna 1,8 milijuna KM. "Trenutno imamo dvije Gospodarske zone, a zbog pomanjkanja zemljišta potrebnog za izgradnju novih proizvodnih hala, te interesa gospodarstvenika koji žele investirati u otvaranje novih radnih mjesta, u tijeku je izrada urbanističkog plana. U oblasti turizma i ugostiteljstva imamo dva zanimljiva projekta koji su u fazi idejnih rješenja, a to su Beer fest Orašje i Sportska lučica Orašje, a uz ostalo je u planu projekt kabliranja 110 kW voda, koji je krucijalan za daljnji razvoj Orašja, a vrijedan je oko 1,5 milijuna KM" kazao je načelnik.

Na sjednici su uručena i priznanja Općine Orašje u 2021. godini. Odlukom Općinskog vijeća, javno priznanje Počasni građanin Općine Orašje primio je dr. Dragan Čović, a Plakete poduzetnik Drago Živković iz Kostrča i Županijska bolnica Orašje.

Predsjednik HDZ BiH i HNS-a BiH dr. Dragan Čović je svojim radom, zalaganjem i političkim djelovanjem značajno doprinio razvoju, napretku i ugledu Općine Orašje, stoji u obrazloženju Odluke, a uz ostalo je navedeno kako, vodeći računa o svim Hrvatima u BiH, potpora dr. Čovića Hrvatima na području Općine Orašje nikada nije izostala. Čović se obratio u ime nagrađenih, a poseban pozdrav uputio je braniteljima i obiteljima stradalih, bez čije žrtve bi teško bili danas u Orašju. "Općina Orašje je danas posebno mjesto urbanog življenja, na ponos i s jedne i s druge rijeke Save. Hvala svima koji su u zadnjih 30 godina vjerovali da zajedno možemo napraviti puno više od onog što smo napravili, a hvala i onima koji kritiziraju naš rad, jer nas to uvijek ohrabruje. Sve ono što osmislimo, bit će i provedeno, a sve ono što propustimo, nemojmo očekivati da netko za nas uradi. Sa ovoga područja imate državnog ministra i parlamentarca, federalnog ministra i ljude u Parlamentu FBiH, Domu naroda i u Zastupničkom Domu i ne sumnjajte da će te imati potporu sa državne i entitetske razine vlasti, kao i RH. Uvjeren sam da je to način kako možemo dalje graditi ovaj prostor i osigurati mu samo održivost" poručio je dr. Dragan Čović sa govornice u Orašju.

Plaketu Općine Orašje dobila je Županijska bolnica Orašje, nastala na temeljima Ratne bolnice Tolisa, koja je obilježila 29. obljetnicu osnutka i djelovanja u ratnim uvjetima. Nakon Domovinskog rata, prijedlog je bio da se osnuje Opća bolnica u Odžaku, ali na inicijativu dr. Perice Jelečevića, Općina Orašje je tada s načelnikom Markom Benkovićem, izdvojila prvih milijun KM za izgradnju odnosno renoviranje objekta tadašnjeg Doma zdravlja u Orašju, gdje je Ratna bolnica preseljena 28.06.1998. godine. Bio je to početak izgradnje Bolnice, a za tu svrhu Vlada RH izdvojila je milijun eura. Opća bolnica u Orašju 2002. godine je preustrojena u Županijsku bolnicu i danas je prepoznajemo po izvrsnom radu. U vremenu pandemije, više od 450 pacijenata oboljelih od koronavirusa bilo je smješteno u Županijsku bolnicu Orašje, a samo je nekolicina upućena na daljnje liječenje u Tuzlu.

Posavski poduzetnik Drago Živković iz Kostrča, direktor i vlasnik poduzeća Maxi od 1996. Godine, upornim radom svake godine pomjera granice poduzetničke uspješnosti. U svojem rodnom kraju stvara nova radna mjesta i otvara objekte s prepoznatljivim pečatom urbanog izgleda oraškog kraja. Ulaganje u takvim okvirima Živkoviću je izazov, jer ne planira lokalno, nego uporno pomjera granice poslovnog biznisa prema EU standardima u graditeljstvu, trgovini, proizvodnji. Više od dva desetljeća kontinuirano ulaže milijunska sredstva u oraški kraj, a do sada je taj iznos dosegao oko 50 milijuna KM, čime je postao i poduzetnik s najvećim ulaganjem u Posavinu. U posljednjih 25 godina izgradio je 10 objekata firme Maxi, a s novim zapošljavanjima dostigao broj od ukupno 300 uposlenih.

Čestitke i prigodne riječi uputili su Ankica Gudeljević ministrica civilnih poslova BiH i gvardijan Toliškog samostana fra Mario Jurić, a glazbeni dio svečanosti ispunili su članovi Župnog zbora Adoro.