Svečanom akademijom otvoreni 26. Dani hrvatskog filma u Orašju

Ispis
Objavljeno Nedjelja, 29 Kolovoz 2021

Dani filma 21a

Dani filma 21a
Svečanom akademijom otvoreni su 26. „Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević“ u Orašju koji će trajati sve do 4. rujna a će publika uživati u vrhunskim filmovima hrvatske i bosanskohercegovačke filmske produkcije.

Na otvorenju upriličen je glumački umjetnički program gdje su glumci Hrvatskog narodnog kazališta Osijek i Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca i Orašja igrali skraćenu i adaptiranu verziju „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, prilagođenu, kako je kazano, ovom vremenu i prostoru Orašja. Otvaranju festivala Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević u Orašju, nazočio je i brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, koje je predvodio predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović, koji je i visoki pokrovitelji filmskog festivala uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Nagradu „Ivo Gregurević“, ove godine, dobili su glumci Zrinka Cvitešić i Goran Grgić. Dužnosnike Vlade Republike Hrvatske predvodila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija i izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, koja se obratila i službeno otvorila Dane hrvatskog filma. Prije same svečanosti otvorenja 26. Dana hrvatskog filma, dužnosnici su položili  vijence i svijeće na posljednjem počivalištu Ive Gregurevića, te ovom velikom glumcu odali poštovanje i zahvalu.

Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ u Orašju kulturna je manifestacija od višestruke važnosti kako za kulturni život Hrvata, tako i za promociju hrvatske kulture u Bosni i Hercegovini. Festival okuplja filmaše, glumce, redatelje, scenariste i brojne osobe iz javnoga života, politike i kulture u neformalnom druženju s ciljem razmjene kreativnih ideja i stvaralaštva. 

Dani filma 21

Dani filma 21