Vijećnici odlučili: Javna priznanja općine idu 106. brigadi, dr. Galibu Šljivi, glumcu Ivi Greguroviću i građanki Medihi Isić

Ispis

Vijece40 16

Vijece40 16
Četrdeseta sjednica Općinskog vijeća održana je u Vijećnici Omladinskog doma 8. rujna 2016. godine sa 17. točaka dnevnoga reda. Vijećnici su podržali Izvješće o izvršenju Proračuna Općine Orašje za prvih šest mjeseci ove godine,

nakon što su usvojili i Zapisnik s prethodne sjednice Vijeća, i prošli kroz vijećnička pitanja i inicijative.

Kako je Zakon o riznici stupio na snagu ove godine Općina je dužna  da izvrši sve aktivnosti za prelazak na trezorski način poslovanja. Zbog toga su vijećnici usvojili Odluku o pokretanju aktivnosti za prelazak na riznično poslovanje kao i Odluku o uspostavi registra proračunskih korisnika općine Orašje, registra koji omogućuje uspostavu i upravljanje trezorskim poslovanjem.

Odlukom o uređenju neizmirenih međusobnih obveza vijećnici su ovlastili Općinskog načelnika da zaključi Sporazum između Općine Orašje i Hercegovačke banke d.d. Mostar u likvidaciji. Općina Orašje, kao mjenični dužnik po Ugovoru o kratkoročnom kreditu između Hercegovačke banke d.d. Mostar i J.P. „Orašje Trans“ d.o.o. Orašje, pristala je da se izvrši prijeboj duga dijela potraživanja Općine Orašje prema Hercegovačkoj banci d.d. Mostar u likvidaciji u iznosu od 15.094,48 KM sa ostatkom obveze dužnika J.P.“Orašje Trans“ d.o.o. Orašje u istom iznosu, na način da banka prilikom isplate potraživanja iz V isplatnog reda navedeni iznos zadrži i preusmjeri na otplatu duga, a ostatak isplati Općini Orašje. 

Prijedlogom za utvrđivanje javnog interesa za rekonstrukciju i čišćenje kanala „ Objeda“, od magistralne ceste Orašje-Tuzla do spoja sa razdjelnim kanalom Lepnica-Vidovice pred vijećnike je stavljena Odluka o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju Objedskog kanala. Projekt rekonstrukcije i čišćenja Objedskog kanala je od posebnog značaja za područje općine Orašje, pogotovo u stanju visokih voda, te šteta koje nastaju kao posljedica visokih voda, a projekt će biti financiran donatorskim sredstvima. Vijećnici su nakon rasprave podržali prijedlog ove Odluke kojom će biti izvlašteno sedam parcela u katastarskoj općini Orašje, 95 parcela u katastarskoj općini Orašje II i 62 parcele u katastarskoj općini Vidovice. Radi se o parcelama koje se protežu uz Objedski kanal.

Sličnom odlukom utvrđeno je da je od javnog interesa izgradnja ceste u Ugljari, zaseok „Strinkić“,te da se može pristupiti potpunom izvlaštenju na tri parcele odnosno zemljišta koje se nalaze na tom cestovnom pojasu.

„Agencija za vodno područje rijeke Save“, Sarajevo kao investitor izgradnje objekta Centra za obranu od poplave Orašje u Orašju, oslobođena je plaćanja komunalnog doprinosa jer se radi o objektu koji bi omogućio trajno i nesmetano obavljanje zakonom utvrđenih zadataka u cilju zaštite i uređenja voda, zaštite od štetnog djelovanja voda i korištenje voda, od kojeg će i općina Orašje imati značajnu korist.

Dom zdravlja Orašje, kao investitor izgradnje objekta Centra za mentalno zdravlje Orašje, također je oslobođen plaćanja komunalnog doprinosa jer se radi o objektu koji će biti izgrađen uz pomoć donatorskih sredstava i dotacija, a koji će imati značajnu ulogu u zdravstvenoj zaštiti stanovnika općine Orašje.

Odlukom o prodaji građevnog zemljišta putem javnog nadmetanja zadužen je načelnik da objavi javni oglas za četiri parcele u Matićima po početnoj cijeni od 3.248,00 KM, a radi izgradnje individualnih stambenih objekata.

S obzirom na to da su stvoreni svi neophodni uvjeti za rad Centra za poduzetništvo Općine Orašje    odnosno rekonstruiran je objekt bivšeg motela „Ataše“, a devet poslovnih prostora Centra i poslovnog inkubatora opremljeno uredskom i informatičkom opremom, donošenjem Odluke o imenovanju vršitelja dužnosti direktora „Centra za poduzetništvo općine Orašje“ d.o.o. Orašje u imenu Mate Mikića omogućit će pokretanje procedure za upis osnivanja Društva u sudski registar Općinskog suda u Orašju, nakon čega bi Centar za poduzetništvo općine Orašje kao samostalni pravni subjekt i formalno nastavio sa obavljanjem svoje djelatnosti.

Vijećnici su usvojili četiri odluke o dodjeli javnih priznanja koja će biti uručena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine 23. listopada.  Zlatnu plaketu dobila je 106. brigada HVO HB Orašje zbog zasluga u očuvanju teritorije i obrane naroda općine Orašje u Domovinskom ratu u periodu od 1992-1995 godine, zatim glumac Ivo Gregurović zbog zasluga u organizaciji filmskog festivala „Dani hrvatskog filma u Orašju“, te dr. Galib Šljivo zbog zasluga  u oblasti nauke i naučno-istraživačkog rada i mnogobrojnih izdanih djela. Zahvalnicu je dobila građanka Mediha Isić zbog doprinosa u poboljšanju sigurnosti građana i uvjeta života u zajednici. Javna priznanja dodjeljuju se po prvi put u poslijeratnom periodu.

Na kraju sjednice vijećnici su usvojili Izvješće o radu Javne ustanove Dom zdravlja Orašje i izmjene Odluke o načinu reguliranja prometa kojom je promijenjen smjer kretanja vozila u ulici kod Parka, a u Desetoj ulici položaj parking mjesta prebačen je s na suprotnu stranu od ćevabdžinica.