Sve je spremno za Dane hrvatskog filma u Orašju

Ispis

Danifilma16

Danifilma16
21. Dani hrvatskog filma u Orašju održat će se od 3. do 9. rujna 2016. godine. Festival će započeti filmom "S one strane" redatelja Zrinka Ogreste u Kinodvorani Orašje nakon svečanog otvorenja. U nedjelju je na repertoaru film "Sve najbolje"

redateljice Snježane Tribuson, u ponedjeljak film Ivana Gorana Viteza pod nazivom "Narodni heroj Ljiljan Vidić", a u utorak "Ministarstvo ljubavi" Pave Marinkovića.  Srijeda je rezervirana za Dalibora Matanića i njegov film "Zvizdan", a u četvrtak će biti prikazan film "Ljubav ili smrt" redatelja Danijela Kušana. Dani filma završavaju u petak s bosanskohercegovačkim filmom oskarovca Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu".  Sve filmske projekcije počinju u 20.00 sati, a ulaz je besplatan. Dane hrvatskog filma otvorit će tradicionalno načelnik Đuro Topić: 

21. po redu Dani hrvatskog filma održat će se u Orašju, koji je značaj ove velike manifestacije za relativno malu općinu Orašje?

Dani hrvatskog filma su godinama već središnja kulturna manifestacija koja se održava na području općine Orašje, uz Dane Tolise i Dane općine Orašje. Dani filma poprimili su karakteristike međunarodne manifestacije kroz prikazivanje filmova iz Republike Srbije i naše zemlje, iako je naravno težište na filmovima hrvatske produkcije. Ono što je svaki put imamo priliku dobiti uz Dane filma su značajni gosti koje želimo prvo dobro ugostiti i biti dobri domaćini, a onda i kroz druženje iskoristiti priliku za zalaganje interesa ljudi koji žive na ovom području.

Uz glumce i redatelje, rado viđeni gosti na Danima filma su visoki dužnosnici koji se svake godine odazovu pozivu?

Činjenica da će na svečanom otvorenju Dana filma biti nazočan dr. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i nekoliko ministara iz Vlade Federacije govori o značaju ove manifestacije u Orašju. Vjerujemo da ćemo u tih par dana iskoristiti priliku i održati niz radnih sastanaka i posjeta i pokušati, prvenstveno predsjedniku Čoviću kao i ostalima, iznijeti probleme ovoga kraja i zajednički pokušati naći rješenja kako da osiguramo bolje uvjete života stanovnika općine.

Što je to aktualno i koji su trenutni problemi o kojima ćete razgovarati?

Uz projekte koje trebamo završiti poput Sportske dvorane i izgradnje kanalizacije, trenutno su aktualni najavljeni prosvjedi poljoprivrednika. Oni su nezadovoljni politikom Federalnog ministarstva poljoprivrede, a mi ćemo pokušati da zajedničkim sastancima doprinesemo da se stvari i problemi rješavaju za stolom, a ne prosvjedima koji su najavljeni.

Dani filma i ove godine se održavaju i pod pokroviteljstvom Općine Orašje?

Općina Orašje je sve ove godine bila sponzor Dana hrvatskog filma, a ni ova neće biti izuzetak.  Tradicionalno na dan otvorenja Dana filma bit će organiziran i prijem kod Općinskog načelnika, ovaj put u novom hotelu na Savi. Vjerujem da ćemo nakon prijema imati kratku šetnju ulicama Orašja do Kino dvorane gdje će biti svečano otvorenje.

Dani filma ne bi bili mogući bez glumca Ive Gregurovića?

Da, tako je. Po prvi put je u postupku da se povodom Dana općine Orašje - 23. listopada, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodjele javna priznanja građanima koji su svojim radom ili zalaganjem doprinijeli promociji Općine. Ivo Gregurević je jedan od predloženih kandidata koji je definitivno zaslužio da dobije javno priznanje Općine Orašje.