10. Međunarodni Dunavski festival: Načelnik se zahvalio na pomoći nakon poplava građanima Ulma i Novog Ulma

Ispis

Ulm

Ulm
Njemački gradovi Ulm i Neu Ulm domaćini su 10. Donaufesta, desetodnevnog međunarodnog festivala koji okuplja goste iz svih država kroz koje potječe Dunav. Gost na otvaranju Dunavskog festivala bio je i načelnik Đuro Topić

i to zbog suradnje uspostavljene odmah nakon poplava 2014. godine. U svom govoru na prijemu u Gradskoj vijećnici u Ulmu kazao je: "Izuzetna mi je čast što predstavljam Općinu Orašje koja je prvi put prije dvije godine bila gost Dunavskog festivala. Bili smo oduševljeni ovim festivalom koji uspostavlja kulturnu suradnju i prijateljstva među državama, suradnju koju smo i mi osjetili nakon katastrofalnih poplava. Nakon našeg gostovanja na Dunavskom festivalu, na inicijativu gradonačelnika Guntera Czisha, Crvenog križa Ulma i Novog Ulma, Hrvatske katoličke misije u Ulmu i stanovnika ova dva grada, organizirana je pomoć za stanovništvo općine Orašje tako da je 150 obitelji dobilo pomoć u sjemenskom kukuruzu za poljoprivrednu sjetvu, a više od 50 obitelji pomognuto je namještajem, a organizirano je i niz manjih pomoći. Iako kroz općinu Orašje ne protječe Dunav nego Sava, Općina je već iskoristila pomoć Dunavske regije i na tome smo izuzetno zahvalni svima koji su nam pomogli."  Na kraju govora načelnik Topić uručio je zahvalnicu gradonačelniku Ulma Gunteru Czishu naslovljenu za sve sudionike akcije prikupljanja pomoći poplavljenoj Posavini. Kako je tema prijema u Gradskoj vijećnici uz Dunavski festival i organizaciju prvog Dunavskog festivala kojeg su se prisjetili bivši gradonačelnik Ivo Gonner i suradnici, bila i Europska unija odnosno izbjeglička kriza i izlazak Velike Britanije iz EU, načelniku je postavljeno pitanje kakvo je razmišljanje u općini Orašje o Europskoj uniji. Načelnik je kazao da se nada da će Europska unija brzo odgovoriti na sve probleme s kojim se susreće kako ne bi obeshrabrila zemlje koje žele postati dio te zajednice kao što je Bosna i Hercegovina, iako i u Bosni i Hercegovini mišljenja su podijeljena zbog velikog utjecaja zemalja Rusije i Turske. Nakon završenog službenog dijela načelnik se upoznao i o stanju u općini Orašje, projektima i obnovi nakon poplava razgovarao s ministrom pravde, europskih integracija i turizma Baden-Wurttemberga Guidom Wolfom.

Uz suradnju Općine Orašje i Grada Ulma, prošle godine uspostavljena je suradnja između Crvenog križa Orašje i Crvenog križa Ulm/Neu Ulm. Tim povodom deset mladih aktivista CK Orašje otišlo je u petodnevni kamp u Ulmu gdje će se kolegama iz Njemačke razmijeniti iskustva i održati zajedničke vježbe. Sve njih, kao i načelnika Topića primio je na sastanak Prvi načelnik Ulma Martin Bendel.

Na Dunavskom festivalu Hrvatsku je predstavljao Grad Vukovar pa su na otvorenje festivala stigli gradonačelnik Ivan Penava i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a kako je Turistička zajednica Grada Vukovara imala i svoj izložbeni štand, načelnik Topić bio im je gost gdje su održali zajednički sastanak i s predstavnicima CDU stranke iz Ulma predvođenih predsjednikom dr. Thomasom Klinelom i Ronjom Shmitt zastupnicom u Njemačkom Parlamentu.

Na inicijativu Andreasa Raaba, člana CDU-a, načelnik se susreo i sa župnikom u Ulmu Ilijom Krištićem i njegovom suradnicom Janjom Kobaš s kojim je razgovarao o njihovoj misiji i radu u Ulmu, broju vjernika i stanovnika koji su se odselili iz Orašja na privremen rad, a ujedno se i zahvalio i njima na pomoći nakon poplava. 

Zahvalnica Czishu

Zahvalnica Czishu
  

Govor s otvorenja TopicPenavaPastor

Govor s otvorenja TopicPenavaPastor
  

Šetnja kroz štandove

Setnja kroz štandove 

S CK Orašje u Ulmu CDU

CDU