Općinsko vijeće održalo 37. sjednicu

Ispis

Vijece36

Vijece36
Tridesetsedma sjednica Općinskog vijeća Orašje održana je 19.5.2016. godine s usvojenim dnevnim redom od 11 točaka. Nakon što su usvojili Izvod iz zapisnika sa 36. sjednice i prošli kroz vijećnička pitanja i inicijative, vijećnici su

zaključkom usvojili Izvješće o izvršenju općinskog proračuna za prva tri mjeseca. U tom razdoblju ukupni prihodi i primici Proračuna ostvareni su u iznosu od 3.034.332 KM i u odnosu na planirani iznos od 7.053.170 KM daju indeks izvršenja 43, dok su ukupni rashodi ostvareni u visini od 2.429.867 KM i u odnosu na planirani iznos od 6.953.170 KM daju indeks izvršenja 35.

U sklopu realizacije projekta WATSAN planirana je izgradnja uređaja za tretman otpadnih voda na području općine Orašje. S obzirom na to da se radi o velikom kompleksu potrebna je i veća površina zemljišta koja obuhvata i parcelu koja je predmet Odluke o utvrđivanju javnog interesa jer se nalazi u središtu lokacije za izgradnju. Predmetna parcela površine 7.847 m je u privatnom vlasništvu odnosno suvlasništvu, te je stoga i pokrenut postupak utvrđivanja javnog interesa za izgradnju uređaja za tretman otpadnih voda. Sredstva za isplatu naknade vlasnicima za izvlaštenje zemljišta osigurana su u sklopu projekta izgradnje kanalizacije, vodovodne mreže i prečistača otpadnih voda. Vijećnici su iz tih razloga usvojili prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju uređaja za tretman otpadnih voda.

Odlukom o prodaji gradskog građevnog zemljišta vijećnici su ovlastili Općinskog načelnik da objavi javni oglas o prodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u Orašju putem javnog nadmetanja-licitacije radi izgradnje stambeno-poslovnih objekata, a sukladno Regulacijskom planu „Jug II“ Orašje. Radi se o 12 parcela s utvrđenom početnom cijenom od 16.450 KM do 27.325 KM u zavisnosti od veličine parcele.

Odlukom o prodaji građevinskog zemljišta, vijećnici su također ovlastili načelnika da objavi javni oglas o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta u „Poduzetničkoj zoni Dusine“ putem javnog nadmetanja, a radi izgradnje gospodarskih objekata u skladu sa Provedbenim urbanističkim planom „Zona za poduzetništvo II“ Orašje. Parcela je veličine 3.221 m², a utvrđena je i početna cijena od 3.00 KM po metru kvadratnom kao i to da se predmetno zemljište ne može prodati po nižoj cijeni od utvrđene.

Nakon što je na prošloj sjednici Općinskog vijeća usvojena u obliku nacrta, na ovoj sjednici raspravljalo se o prijedlogu Odluke o pomoći višečlanim obiteljima. Nakon iscrpne rasprave, predlagač je povukao prijedlog Odluke kako bi je doradio za neku od narednih sjednica.  

Crveni križ Županije Posavske obratio se zahtjevom Općini Orašje za dodjelu poslovnog prostora za obavljanje djelatnosti crvenog križa iz razloga što imaju interes i sredstva za obavljanje djelatnosti na području općine Orašje, ali nemaju prostorije za njihovo obavljanje. Stoga je Općinsko vijeće dodijelilo Crvenom križu poslovni prostor od 35 kvadrata u zakup bez naknade u potkrovlju zgrade Operativnog centra u Četvrtoj ulici.  

Vijećnici su dali suglasnost na zaključivanje sudske nagodbe kojom se Općina Orašje obvezuje  tužiteljima Osmanu i Mejri Ravkić isplatiti dodatnih 30.000,00 KM na ime nematerijalne i materijalne štete nastale utapanjem njihove dvoje djece pri nesreći na skeli 30.04.1997. godine čime bi ovaj postupak bio okončan.

Na kraju sjednice vijećnici su usvojili izvješća o radu javnih ustanova Centar za socijalni rad i Dječji vrtić "Pčelica" Orašje za 2015. godinu.