U Trećoj ulici uveden dvosmjerni promet od Druge do Osme ulice, a izmijenjen i načina parkiranja

Ispis

Vijece31

Vijece31
Usvajanjem dnevnog reda od 10 točaka, izvoda iz zapisnika i vijećničkim pitanjima 5.11.2015. godine započela je 31. sjednica Općinskog vijeća Orašje. Vijećnici su nakon rasprave zaključkom usvojili Izvješće o izvršavanju Proračuna

općine Orašje za prvih devet mjeseci ove godine. U tom razdoblju ukupno su ostvareni prihodi i primici proračuna u iznosu od 4.226.369 KM, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu 3.824.686 KM. Ostvaren je trenutni suficit-višak prihoda i primitaka u iznosu od 401.683  KM.

Vijećnici su odobrili prodaju gradskog građevinskog zemljišta od 325 kvadratnih metara Udruzi roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Orašje radi oblikovanja građevinske parcele, a putem izravne pogodbe.

Odlukom o prodaji gradskog građevnog zemljišta u Orašju izravnom pogodbom Općina Orašje će prodati JP Elektroprivredi HZHB d.d. Mostar, zemljište u površini od 20 kvadratnih metara radi izgradnje objekta komunalne infrastrukture odnosno trafostanice.

Zbog rekonstrukcije ceste u Trećoj ulici u djelu od Druge do Šeste ulice vijećnici su usvojili izmjene Odluke o reguliranju prometa na području grada Orašja. Od kružnog toka do Osme ulice Trećom ulicom će se prometovati u oba smjera, a vozila se neće moći više parkirati pod kutom od 45 stupnjeva, već će parkirana mjesta biti podužno postavljena. U daljem dijelu Treće ulice ostaje jednosmjerno prometovanje i parkiranje će ostati na već utvrđen način odnosno pod kutom od 45 stupnjeva.

Josi Mikiću iz Kostrča vijećnici su odobrili otpust i otpis potraživanja Općine Orašje po osnovi neplaćene zakupnine za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta, a na inzistiranje Mjesne zajednice Kostrč zbog problema koji su posljednjih godina zadesile ovog korisnika državnog poljoprivrednog zemljišta.

S obzirom na to da mezarje u Orašju nije obuhvaćeno Odlukom o upravljanju grobljima na području općine Orašje, pa samim tim Mjesna zajednica Orašje nema pravo na sredstva za redovno održavanje mezarja iz Proračuna Općine Orašje, Služba za gospodarstvo i infrastrukturu općine Orašje dostavila je vijećnicima nacrt Odluke o upravljanju mezarjem u Orašju koji je i usvojen kao dobra osnova za donošenje prijedloga Odluke. Odlukom će se utvrditi preciznije poslovi vezani za upravljanje, održavanje, uređivanje prostora i objekata za obavljanje ispraćaja i sahrane umrlih osoba na Mezarju u Orašju.

Švicarskom crvenom križu dodijeljen je prostor na korištenje bez naknade na dvije godine u Omladinskom domu, kako bi ova organizacija mogla nastaviti s aktivnostima na otklanjaju posljedica od poplava na području općine Orašje.

Na kraju sjednice vijećnici su dali suglasnost na uvjetni upis Osnovne škole Ruđera Boškovića u Donjoj Mahali u Registar osnovnih škola. Ove školske godine u Donjoj Mahali 221 upisanih učenika raspoređeno je u 14 odjeljenja što ne zadovoljava pedagoške standarde odnosno minimum od 15 odjeljenja. Međutim kako Osnovna škola u Donjoj Mahali zadovoljava sve druge uvjete za obavljanje odgojno-obrazovne djelatnosti i to: po prostoru i površini, ima stručne potrebite kadrove, informatički kabinet, knjižnicu i osnovna nastavna sredstva za svaki nastavni predmet i da pri tome nema područne škole, kao takva opravdava uvjetni upis u Registar osnovnih škola.