Općina će subvencionirati kamatne stope od 3 postotna poena korisnicima Garantnog fonda „NERDA“ Tuzla.

Ispis

Vijece302015

Vijece302015
Trinaest točaka dnevnog reda usvojeno je na 30. sjednici Općinskog vijeća Orašje održanoj 29. rujna 2015. godine u Vijećnici Omladinskog doma. Vijećnici su prvo usvojili Izvod iz zapisnika sa prethodne sjednice, a zatim pristupili

vijećničkim pitanjima i inicijativama.

Zaključkom je usvojeno Izvješće o izvršenju Proračuna općine Orašje za prvih šest mjeseci, a rasprava je vođena oko izmjena i dopuna Proračuna za 2015. godinu kojim se ukupni prihodi i primici planiraju u iznosu od 6.694.830 KM, a rashodi i izdaci u iznosu od 6.588.000 KM čime je planiran suficit proračuna u iznosu od 106.830 KM, koji će služiti za smanjenje do sada akumuliranog deficita proračuna Općine Orašje. Po završetku rasprave vijećnici su odlukom usvojili ove izmjene.

Izmjenama i dopunama Odluke o upravljanju grobljima, između ostalog, pojednostavljen je postupak povjeravanja poslova upravljanja grobljem odnosno Općinsko vijeće Orašje će davati suglasnost na visinu naknade za dodjelu grobnog mjesta u starim i novim dijelovima groblja. Godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta plaćat će se iz Proračuna Općine, a neće je plaćati korisnici grobnog mjesta. Izmjenama je uređen i dio Odluke koji se tiče izgradnje, održavanja i uređivanja groblja, te uklanjanja otpada pa su zato vijećnici i usvojili ovu Odluku.

S obzirom na to da je Općina Orašje pristupila Garantnom fondu „NERDA“ Tuzla, a s ciljem financijske potpore razvoju malog i srednjeg poduzetništva, očuvanju poslovanja, zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta na području općine, vijećnici su donijeli Odluku o subvencioniranju kamatne stope od 3 postotna poena korisnicima Garantnog fonda. Sredstva za realizaciju ove Odluke u iznosu od 31.800,00 KM za kreditno razdoblje 2015. – 2019. godina osigurat će se u Proračunu Općine Orašje.

Odlukom o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa Župa Blaženog Alojzije Stepinca Orašje, kao investitor izgradnje objekta Župne kuće u Orašju, oslobođena je te obaveze s obzirom na to da se radi o objektu u kojem će biti smješten župnik župe odnosno objektu kojeg će vjerska zajednica katoličke vjeroispovijesti koristiti za obavljanje svojih vjerskih, obrazovnih i humanitarnih potreba neprofitabilnog karaktera.

Podržana je i Odluka o prodaji gradskog građevinskog zemljišta površine od 4910 m² u Orašju putem javnog nadmetanja – licitacije za izgradnju radi izgradnje parkirališta, a Općinski načelnik je ovlašten da po ovoj Odluci raspiše javni natječaj.

Putem izravne pogodbe vijećnici su odobrili prodaju gradskog građevinskog zemljišta Agenciji za vodno područje rijeke Save, Sarajevo u svrhu izgradnje poslovnog objekta „Centar obrane od poplave“ Orašje koji će biti izgrađen u blizini Omladinskog doma.

Zbog prestanka mandata vijećnici su razriješili Ružu Topić iz Odbora za statut, poslovnik i propise i iz Komisije za ravnopravnost spolova, a imenovali Josipa Markovića u Odbor za statut, te Eldinu Kukuljević u Komisiju za ravnopravnost spolova.

Sjednica je zaključena informacijom o implementaciji Projekta MOSLED – održivo lokalni razvoj općine Orašje i informacijom o poredbi Strategije lokalnog razvitka općine Orašje (2011.-2020. godina) za 2014. godinu.