Proglašeno stanje elementarne nepogode – suša

Ispis

Susa2015

Susa2015
Na temelju zaključka Stožera civilne zaštite općine Orašje, načelnik Đuro Topić proglasio je stanje prirodne i druge nesreće na prostoru općine Orašje – suše, prouzročene dugotrajnim sušnim periodom bez dovoljnih količina

padalina za normalni razvoj i sazrijevanje poljoprivrednih kultura. Posljedica je umanjen prinos i kvaliteta proizvoda s bitnim odstupanjima od trogodišnjeg prosjeka. Sušom je zahvaćen veći dio obradivih površina na području općine. Povjerenstvo za procjenu šteta zaduženo je  da u narednom periodu procjeni i utvrdi štete na poljoprivrednim kulturama.

„Povjerenstvo će u svakoj mjesnoj zajednici evidentirati štete. Svi poljoprivredni proizvođači će moći doći i prijaviti svoje štete na usjevima i nakon tog će Povjerenstvo izvršiti procjenu. Tražit ćemo od viših nivoa vlasti i interventna sredstava za oporavak. Ostaje problem kako pomoći onima koji su najviše stradali u ovim sušama, a to su poljoprivredni proizvođači prvenstveno u kulturama soji, duhanu i kukuruzu. Vjerujem da će i Vlada Federacije iznaći mogućnosti da im pomogne jer nakon prošlogodišnjih poplava ponavlja nam se još jedna katastrofa. Kad se to dvoje zbroji, bez pomoći države poljoprivrednici će se jako teško oporaviti“ kazao je načelnik Topić.