U svrhu pružanja podrške malim i srednjim poduzećima Općina pristupa Garantnom fondu „Nerda“ Tuzla

Ispis

Vijece2815

Vijece2815
Dvadesetdeveta sjednica Općinskog vijeća održana je 15. srpnja s usvojenim dnevnim redom od devet točaka. Vijećnici su odlučili da će Općina Orašje sufinancirati kupovinu zgrade za Crveni križ općine Orašje sa iznosom

od 70.000,00 KM, a novac će se osigurati rebalansom proračuna za ovu i u proračunu za 2016 godinu. Objekt koji je koristio Crveni križ u Drugoj ulici morao je biti srušen nakon što je stradao u poplavama, a kupovinom zgrade u Trećoj ulici bio bi riješen problem trajnog smještaja Crvenog križa općine Orašje, a i lakše bi se pronašli donatori i sponzori za adaptaciju objekta.

Odluka o reviziji o pristupanju izradi revizije Integrirane strategije lokalnog razvitka općine Orašje (2011. – 2020.) nakon rasprave dobila je suglasnost za realizaciju. Revizija će se provesti na temelju zaključaka i preporuka Izvještaja o neovisnoj srednjoročnoj evaluaciji implementacije Integrirane strategije lokalnog razvitka općine Orašje, a sve s ciljem njenog usklađivanje sa aktualnim društveno-gospodarskim kretanjima na području općine Orašje i uspješnije realizacije strateških intervencija i mjera.

Odlukom o  pristupanju Garantnom fondu „NERDA“ Tuzla, a sredstvima Europske unije koja su osigurana kroz projekt MOSLED, Općina Orašje će pristupiti Garantnom fondu „NERDA“ u svrhu pružanja podrške razvoju malog i srednjeg poduzetništva na području općine Orašje. Tako će kroz ovaj fond poduzeća i obrti s područja općine Orašje moći dobiti kreditna sredstva u iznosu od 5.000,00 do 100.000,00 KM uz rok otplate do 5 godina i mogući grace period do 6 mjeseci. Struktura financiranja iznosi najviše 50% kredita za obrtna sredstva i najmanje 50% za investicije. S obzirom da multiplikator depozita trenutno iznosi 4, korisnici kredita mogli bi preko ovog fonda povući do 400.000,00 KM kreditnih sredstava.

Zbog platežne nesposobnosti društva J.P. „Orašje-trans“ d.o.o. Orašje, Općinsko vijeće kao osnivač donijelo je Odluku o podnošenju prijedloga za pokretanje stečajnog postupka.

Usvojena je Odluka izmjeni Odluke o osnivanju Osnovne škole Stjepana Radića Oštra Luka – Bok kojom se iz naziva ove škole brišu riječi Oštra Luka-Bok, tako da se škola u Boku od sada zove Osnovna škola Stjepana Radića.

Magdalena Mišković i Mandalena Lukača rješenjem su imenovane na dvije upražnjene pozicije u Upravnom vijeću J.U. Dječji vrtić Pčelica Orašje, nakon provedenog javnog natječaja.

Staško Jović zbog podnesene ostavke u Povjerenstvo za nadzor postupka dodjele pomoći za obnovu poplavljenih stambenih prostora na području općine Orašje, razriješen je dužnosti člana, a na to mjesto imenovan je Ivo Marković iz Kopanica.

Novi vijećnik Josip Marković iz Matića (HDZ BIH) preuzeo je na početku sjednice prava i dužnosti vijećnika nakon što je ostavku na mjesto vijećnice podnijela Ruža Topić iz Orašja.