Međunarodne organizacije dodjeljuju novčanu pomoć malim i srednjim poduzećima

Ispis

Temax

Temax
Razvojni program UN (UNDP) raspisao je javni poziv za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava malim i srednjim poduzećima u odabranim općinama među kojima je općina Orašje. UNDP će kroz EU Program oporavka od poplava

malim i srednjim poduzećima koja su pretrpjela materijalnu štetu od poplava (svibanj 2014) dodijeliti od 10.000 KM do 150.000 KM s ciljem oporavka ekonomske aktivnosti. Pomoć će uključivati sredstva u direktnoj vezi sa individualnim potrebama (npr. ponovnu nabavku opreme i materijala), rekonstrukciju poljoprivredne infrastrukture (npr. mljekara), pružanje tehničke pomoći u cilju poboljšanja produktivnosti, kao i pružanje ekonomske pomoći malim i srednjim poduzećima u stvaranju  prihoda zasnovanog na pristupu lanca vrijednosti. Sve navedene aktivnosti su usmjerene na zadržavanje radnih mjesta, kao i proširenje mogućnosti za zapošljavanje. Krajnji rok za podnošenje prijava je 22.09.2014. godine do 17.00 sati, a javni poziv objavljen je na linku:

  http://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/en/home/presscenter/articles/2014/08/29/public-call-for-smes-eu-floods-recovery-programme.html

Drugi javni poziv pod nazivom “Za realizaciju mjera podrške poslovnim subjektima za saniranje poplava” objavili su Udruženje za razvoj NERDA i Agencija za razvoj preduzeća EDA u okviru projekta “CREDO Krajina” koji se financira iz Švedske agencije za razvoj i suradnju SIDA. Predmet ovog javnog poziva je dodjela bespovratnih financijskih sredstava u okviru Programa podrške poslovnim subjektima za saniranje posljedica poplava na odabranim područjima među kojima je i općina Orašje. Minimalan iznos granta je 10.000 KM, a maksimalan iznos granta je 20.000 KM, s tim što iznos pojedinačnog granta ne može biti veći od 70% od ukupnog iznosa predviđenog za aktivnosti za čiju se realizaciju sredstva dodjeljuju. Krajnji rok za dostavljanje prijava na ovaj javni poziv je 19.09.2014. godine, a može se pogledati na sljedećem linku:

http://www.edabl.org/uploads/admin/CREDO,Poziv,za%20poplavljene.pdf   

Općina Orašje poziva sva mala i srednja poduzeća da pogledaju ove javne pozive i prijave se sa potrebnom dokumentacijom za dodjelu pomoći.