Izaslanstvo Županije Posavske dogovaralo gospodarsku suradnju u Ulmu i Donjoj Austriji

Ispis

DonjaAiUlm 1

DonjaAiUlm 1
Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić s ministrom gospodarstva i prostornog uređenja Dragutinom Živkovićem i predstavnikom Općine Orašje Ilijom Baotićem, bio je u službenom posjetu Gradu Ulmu u Njemačkoj na poziv

Glavnog gradonačelnika Guntera Czischa. Na prijemu u Gradskoj vijećnici razgovarali su o nastavku suradnje Ulma i Županije Posavske koja je započela suradnjom Ulma i Općine Orašje poslije poplava 2014. godine. Dogovoreno je da će se ići u smjeru povezivanja vlasnika poduzeća iz Ulma s vlasnicima poduzeća iz Županije Posavske koji imaju interes za suradnju s ciljem sklapanja zajedničkih poslova. Na sastanku su bili prisutni i načelnik Ulma za financije Martin Bendel kojeg je zanimalo trenutno stanje i aktualni projekti na području Posavine kao i direktor Dunavskog ureda Sebastian Rihm s kojim je dogovorena bolja prezentacija Županije Posavske, njenih proizvoda, kulture i običaja na Dunavskom festivalu planiranom u srpnju 2020. godine. Na kraju sastanka predsjednik Topić izrazio je spremnost za uključivanjem Županije Posavske kao partnera na projektima koje financira Europska unija. U sklopu boravka u Ulmu, izaslanstvo je posjetilo i građevinsku firmu Mate Oršolića, rodom iz Tolise, koja trenutno upošljava 27 osoba, većinom s područja općine Orašje. U Gospodarskoj komori Ulma izaslanstvu iz Županije Posavske održana je prezentacija dualnog obrazovanja, odnosno spoja školovanja učenika s obavljanjem poslova u nadležnim poduzećima. Zamisao je da se takvo obrazovanje na primjeru Ulma, samo prilagođeno, uvede u po jedan razred u dvije strukovne škole u Županiji Posavskoj kao pilot projekt.

Pri povratku iz Ulma, izaslanstvo je posjetilo i Austriju gdje su se predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i ministar gospodarstva i prostornog uređenja Dragutin Živković sastali s predstavnicima Vlade Donje Austrije, jedne od devet saveznih pokrajina Austrije. Sastanak je održan u zgradi Vlade – Landhausu u Sankt Poltenu, a delegaciju Vlade Donje Austrije predvodila je Petra Bohuslav, članica Vlade Donje Austrije za gospodarstvo, turizam i sport. Na sastanku su bili nazočni i predstavnici Agencije za gospodarstvo Donje Austrije, s kojim je, nakon upoznavanja, dogovorena suradnja s Uredom za razvoj Županije Posavske. Donja Austrija kao najveća pokrajina u Austriji ima razvijenu poljoprivredu, vinarstvo i jaku industriju prehrane, plastike, mehatronike i građevine. Članica Vlade Bohuslav predložila je da se utvrde zajednički interesi i pozvala u posjetu jednu grupu posavskih gospodarstvenika koja bi obišla klastere i potencijalne firme koje žele surađivati s tvrtkama u Županiji Posavskoj. Dogovoreno je da će se ta suradnja realizirati u rujnu na način da će gospodarstvenicima iz Donje Austrije biti predstavljeni gospodarstveni potencijali Županije Posavske, a sve s ciljem privlačenja investitora za otvaranje poduzeća u Županiji Posavskoj, ili sklapanjem novih poslova s već postojećim poduzećima. Na kraju sastanka predloženo je da se Županija Posavska predstavi sa svojom kulturnom baštinom na nekoj od kulturnih manifestacija u Donjoj Austriji.

DonjaAiUlm 2

DonjaAiUlm 2

DonjaAiUlm 3

DonjaAiUlm 3