Treći sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Projekta Invest in LOG: Priprema gospodarskog sajma u Orašju

Ispis

InvestIN Log 2

InvestIN Log 2
U Lipiku je, u prostorijama gradske vijećnice Grada Lipika, održan treći sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Projekta „Invest in Lipik, Orašje & Garešnica“ – Invest in LOG. Sastanak su otvorili Stanko Vincetić, načelnik Općine Orašje

i Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika koji su pozdravili sve prisutne i izrazili zadovoljstvo na dosadašnjoj uspješnoj implementaciji projekta. Voditelj Projekta, Boris Jurić, tijekom svoje prezentacije predstavio je prisutnim članovima, implementirane aktivnosti i ostvarene rezultate projekta u dosadašnjem periodu implementacije, sa posebnim fokusom na posljednjih šest mjeseci provedbe Projekta. Tako su u navedenom periodu, prema planu projektnih aktivnosti, održana tri sastanka Zajedničkog upravljačkog tima kojeg čine predstavnici svih partnerskih institucija uključenih u projekt i čiji je zadatak osigurati pravovremeno provođenje projektnih aktivnosti. Organiziran je i proveden ciklus edukativnih radionica namijenjen malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima sa područja općine Orašje, gradova Lipika i Garešnice. Više od 40 malih i srednjih poduzetnika i obrtnika sudjelovalo je na ovim radionicama, na kojima su imali priliku razviti i unaprijediti specifična poduzetnička znanja i vještine potrebne u njihovom svakodnevnom poslovanju. Također, Poduzetnički centar Garešnica završio je sve aktivnosti na uspostavljanju virtualnog inkubatora - web platforme razvijene s ciljem umrežavanja i podupiranja razvoja malog i srednjeg poduzetništva u prekograničnom partnerskom području Općine Orašje, Grada Garešnica i Grada Lipika. Nakon stavljanja platforme u funkciju, partneri su objavili trajne javne pozive za korištenje usluga virtualnog inkubatora. Do kraja realizacije projekta, planirano je da minimalno 40 poslovnih subjekata koristi postojeće usluge virtualnog inkubatora: savjetodavne usluge s ciljem unapređenja poslovanja poduzetnika, umrežavanje s ostalim poduzetnicima i potpornim institucijama, uspostava zajedničke baze poduzetnika, promocija poduzetnika putem web platforme,održavanje webinara, informiranje korisnika o natječajima na EU/nacionalne fondove. Do sada virtualni inkubator ima registrirana 24 stanara, od čega je njih 11 s područja općine Orašje. U nastavku prezentacije, uslijedila je diskusija o predstojećim međunarodnim gospodarskim sajmovima koji će se održati u Orašju i Garešnici. Prvi na redu je gospodarski sajam u Orašju koji će se održati u periodu od 03. – 05. svibnja u novoizgrađenoj Školsko –sportskoj dvorani u Orašju, dok će sajam u Garešnici biti održan u rujnu. U narednim danima Općina Orašje će objaviti i javni poziv za sudjelovanje malih i srednjih poduzetnika i obrtnika sa područja općine na ovoj gospodarskoj manifestaciji. Također, planirano je i sudjelovanje određenog broja poduzetnika i obrtnika partnerskih gradova Lipika i Garešnice.

Projekt „Invest in Lipik, Orašje & Garešnica“ – Invest in LOG implementira se u okviru Programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Ukupna vrijednost Projekta je 731.906,95 EUR-a, od čega EU financira 85 % vrijednosti Projekta (622.120,89 EUR-a), a Općina Orašje kao njegov nositelj i partneri Grad Lipik i Poduzetnički centar Garešnica sufinanciraju isti u iznosu od 15 % (109.786,06 EUR-a).