U Orašju održana međunarodna konferencija o europskim integracijama u organizaciji Paneuropske unije BiH

Ispis

Paneuropa3

Paneuropa3
Usvajanjem teksta Paneuropske deklaracije završena je trodnevna međunarodna konferencija u Orašju pod nazivom “Europski proces proširenja – prekogranična suradnja kao instrument europskih integracija". Paneuropska unija BiH,

kao sastavnica Međunarodne paneuropske unije, najstarije organizacije koja promiče europsko jedinstvo, radi na promicanju europskih vrijednosti i standarda kako bi Bosna i Hercegovina što prije postala članica Europske unije. Na ovoj međunarodnoj konferenciji sudjelovali su brojni predstavnici paneuropskih organizacija iz nekoliko zemalja, predvođenih predsjednikom Međunarodne Paneuropske unije Alainom Terrenoireom, kao i predstavnici europskih institucija i organizacija, domaći društveno-politički, akademski i kulturni predstavnici, te veleposlanici i drugi diplomatski predstavnici.

Skupu su se, uz ostale, obratila dvojica zastupnika u Europskom parlamentu Tonino Picula iz Hrvatske i Norbert Lins iz Njemačke. Picula je izrazio je žaljenje što Bosna i Hercegovina i 20 godina nakon rata ne pronalazi zajednička rješenja i konsenzus za mnoge probleme, dok je Lins poručio da je Europska unija najpouzdaniji partner zemalja jugoistočne Europe i da takva treba ostati. Obojica su podsjetili da je na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji potvrđena spremnost EU da nastavi da radi na europskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Predsjednik Paneuropske unije BiH Haris Ćutahija podsjetio je nazočne kako je Bosna i Hercegovina poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Europske komisije što je, kako je rekao, iznimno važan korak u dobivanju kandidatskog statusa zemlje. “Nadamo se da će bosanskohercegovački političari hrabro i uspješno nastaviti s reformskim procesima kako bi ostvarili taj naš glavni vanjskopolitički cilj – članstvo u EU. Mi ih u tome podržavamo i kao najstarija europska organizacija koja promovira ujedinjenje Europe, stavljamo se ovoj državi na raspolaganje svim svojim kapacitetima i, ako hoćete, utjecajem koji ima u institucijama europske unije", naglasio je Ćutahija.

Načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić, oslovivši prisutne „prijateljima ujedinjene Evrope“ i „prijateljima BiH“, svima je zaželio dobrodošlicu u Orašje i izrazio zadovoljstvo što je Paneuropska unija BiH odlučila međunarodnu konferenciju organizirati baš u Orašju. „Orašje već jeste Europska unija iako ima malu barijeru koja se zove rijeka Sava. Uvjeren sam da se ovdje puno bolje živi nego u većem dijelu EU, jer je mirnije i sigurnije. Naš jedini zadatak je da sačuvamo sve što imamo i da unaprijedimo projekte prekogranične suradnje“, poručio je načelnik Vincetić.

Svoja izlaganja imali su i potpredsjednik Međunarodne Paneuropske unije Mislav Ježić, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Pavo Barišić, šef ureda Vijeća Europe u Sarajevu Drahoslav Štefanek, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Paneuropske unije Njemačke Bernd Posselt, profesori sa Univerziteta u Sarajevu Jasmina Osmanković i Elmir Sadiković, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH mons. Franjo Topić i mnogi drugi. Konferencija je realizirana je pod pokroviteljstvom Vlade Županije Posavske i Općine Orašje, a partneri su bili Zaklada Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, Zaklada Robert Schuman, Zajednička komisija za europske integracije BiH, Ured predsjednika Federacije BiH Marinka Ćavare. Ova je konferencija i dio međunarodnog projekta „Joint Citizens' Forces – Common European Future“, koji je sufinancirala Europska unija iz projekta „The Europe for Citizens Programme“, a pod pokroviteljstvom predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

Paneuropa1

Paneuropa1