Održan okrugli stol: Internacionalizacija malog i srednjeg poduzetništva

Ispis

InternacionalizacijaMSP 1

InternacionalizacijaMSP 1
U okviru implementacije Projekta „Invest in Lipik, Orašje & Garešnica“ - Invest in LOG koji financira Europska unija, a provodi Općina Orašje zajedno sa partnerima Gradom Lipikom i Poduzetničkim centrom Garešnica, Općina Orašje organizirala

je okrugli stol na temu: „Internacionalizacija malog i srednjeg poduzetništva“. Okrugli stol održan je u prostorijama Centra za poduzetništvo Općine Orašje uz nazočnost predstavnika javnih institucija relevantnih za razvoj poduzetništva na području općine Orašje i Županije Posavske: Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenja ŽP, Službe za upošljavanje ŽP, Centra za poduzetništvo Općine Orašje, Gospodarske komore ŽP, te predstavnika poduzeća izvoznika s područja općine Orašje. Sastanak je otvorio načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, a moderirao je angažirani ekspert za poslovno upravljanje Nevzet Sefo iz Regionalne agencije za razvoj REDAH iz Mostara. Cilj okruglog stola bio je identificirati najvažnije faktore utjecaja i barijere koje utječu na izlazak malih i srednjih poduzeća na inozemna tržišta u svrhu kreiranja zajedničkog Akcijskog plana za internacionalizaciju malog i srednjeg poduzetništva koji bi omogućio stvaranje poticajnih uvjeta za uspješnu internacionalizaciju poslovanja malih i srednjih poduzeća.

Projekt „Investin Lipik, Orašje & Garešnica“ – Investin LOG implementira se u okviru Programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Opći cilj Projekta je doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti kroz stvaranje efikasnog i učinkovitog poduzetničkog eko sistema u prekograničnom partnerskom području (Orašje, Garešnica, Lipik), a njegovi specifični ciljevi su unapređenje strukture i kvalitete poslovnih usluga u poduzetničkim potpornim institucijama prekograničnog partnerskog područja i povećanje konkurentnosti i rasta MSP-a u prekograničnom partnerskom području. Ukupna vrijednost Projekta je 731.906,95 EUR-a, od čega EU financira 85 % vrijednosti Projekta (622.120,89 EUR-a), a Općina Orašje kao njegov nositelj i partneri Grad Lipik i Poduzetnički centar Garešnica sufinanciraju isti u iznosu od 15 % (109.786,06 EUR-a).

InternacionalizacijaMSP 2

InternacionalizacijaMSP 2