Projekt "Invest in LOG": Sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora u Garešnici

Ispis

ZajednickiSavjet 2

ZajednickiSavjet 2
U sklopu projekta "Invest in Lipik, Orašje & Garešnica" , kojeg financira EU kroz Interreg IPA prekograničnu suradnju Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020., u Garešnici je održan prvi sastanak Zajedničkog

savjetodavnog odbora. Sastanak su otvorili dva od tri čelnika na čijim prostorima se ovaj projekt implementira: gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija i načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić. Na sastanku su je bio prisutan i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU integracija Republike Hrvatske Velimir Žunac. Napredak implementacije projekta predstavio je voditelj Boris Jurić. Dosad su uspostavljeni Zajednički tim za upravljanje projektom i Savjetodavni odbor za projekt, nabavljena je informatička oprema i organizirana uvodna konferencija. U Garešnici je u završnici obnavljanje Poduzetničkog inkubatora, slijedi i njegovo opremanje, dok su Lipik i Orašje pokrenuli proceduru za obnavljanje svojih poduzetničkih inkubatora odnosno u Orašju za njegovo opremanje. U pripremi su i programi obuka odnosno edukacija o poslovnim znanjima i vještinama zaposlenika poduzetničkih institucija, koje će biti održane u Garešnici, Orašju i Lipiku. Pokrenuta je procedura uspostavljanja Virtualnog inkubatora prekograničnog partnerstva koji će povezati najmanje 140 malih i srednjih poduzeća u jednu mrežu gdje će za savjete, usluge, proizvode i sve druge nedoumice poduzetnici moći pitati jedni druge, a da ne moraju osobno otići u ta poduzeća. Ovakav tip Virtualnog inkubatora zasada postoji samo u Osijeku i Dubrovniku. U sva tri partnerska mjesta bit će postavljeni panoi na kojim će biti reklame za mala i srednja poduzeća, a u pripremi su i investicijski vodiči o osnovnim podacima poduzetničkih zona, pogodnostima i poticajima koji će služiti za privlačenje novih poduzetničkih ulaganja.

Projekt „Invest in Lipik, Orašje & Garešnica“ – Invest in LOG implementira se u okviru Programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Opći cilj Projekta je doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti kroz stvaranje efikasnog i učinkovitog poduzetničkog eko sistema u prekograničnom partnerskom području (Orašje, Garešnica, Lipik), a njegovi specifični ciljevi su unapređenje strukture i kvalitete poslovnih usluga u poduzetničkim potpornim institucijama prekograničnog partnerskog područja i povećanje konkurentnosti i rasta MSP-a u prekograničnom partnerskom području. Ukupna vrijednost Projekta je 731.906,95 EUR-a, od čega EU financira 85 % vrijednosti Projekta (622.120,89 EUR-a), a Općina Orašje kao njegov nositelj i partneri Grad Lipik i Poduzetnički centar Garešnica sufinanciraju ga u iznosu od 15 % (109.786,06 EUR-a).

ZajednickiSavjet 1

ZajednickiSavjet 1