Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio Dane hrvatskog filma u Orašju

Ispis

Dani filma17 1

Dani filma17 1
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u subotu 02.09.2017.godine svečano je u Orašju otvorio manifestaciju "22. Dani hrvatskog filma“. Svečanosti su nazočili brojni visoki dužnosnici i osobe iz javnoga života

dvije susjedne države. Uz ostale bio je nazočan i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić. Mala kino dvorana bila je ispunjena gostima, zaljubljenicima festivala i prijateljima Orašja i inicijatora manifestacije glumca Ive Gregurevića.

Glumački dvojac Sandra Lončarić-Tankosić i Perica Martinović vodile su svečanost otvorenja, ove je godine po prvi puta sa neobičnim scenarijem prožetog stihovima. U prvom dijelu programa uslijedila su prigodna obraćanja načelnika Općine Orašje i drugih, nakon čega su dodijeljene posebne nagrade „Filmski zlatnik“ za doprinos u stvaranju hrvatskog filma kao i za kontinuiranu potporu filmskom festivalu kroz visoka i medijska pokroviteljstva, te druge oblike pomoći.

Za doprinos u razvitku filmske umjetnosti „Filmski zlatnik“ s ugraviranom filmskom kamerom ugrađen u  drvetu Abonos dobili su producent Ivan Maloča, producentica Ankica Tilić , te vrhunska majstorica maske Slavica Šnur. Nagrade su ove godine dodijeljene i za dugogodišnju potporu festivalu dr. Draganu Čoviću predsjedatelju Predsjedništva BiH, Borjani Krišto predsjedavajućoj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Vjekoslavu Bevandi dopredsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Marinku Čavari predsjedniku FBiH, direktoru Jozi Pavkoviću za medijsko pokroviteljstvo od početka festivala i Vladi Krauthakeru poznatom hrvatskom vinaru iz Kutjeva, dugogodišnjem sponzoru festivala.

"Kroz svoj cjelokupan život Ivo daje veliki doprinos hrvatskoj kulturi i hrvatskom filmu i bit će mi drago da Vlada RH nastavi podržavati Dane hrvatskog filma u Orašju i da svim svojim snagama promovira hrvatsku kulturu, identitet i Hrvate u BiH. Čestitam svima u organizaciji festivala, a Ivi posebno." istaknuo je prilikom otvorenja festivala u svojem obraćanju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Svečana ceremonija otvorenja nastavljena je projekcijom filma Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“. Druženjem sa gostima festivala preseljeno je potom u šator kraj Save. Uz bogat izbor specijaliteta posavske kuhinje i slavonskih vina, prisutni su uživali u notama brojnih glazbenika, te velikom vatrometu sa skele na Savi. U sjajnoj atmosferi koju su kreirali glumci i Ivini prijatelji, na pozornici su se smjenjivali izvrsni glazbenici, Zlatni dukati, Kićo Slabinac, Halid Bešlić i Maid Hećimović.

Dani filma17 2

Dani filma17 2

Dani filma17 4

Dani filma17 4

Dani filma17 3

Dani filma17 3