Načelnik Topić svečano otvorio 21. Dane hrvatskog filma u Orašju: zlatni dukati Hrvoju Hribaru i Nives Ivanković

Ispis

Danifilma16 nives

Danifilma16 nives
I ove godine Posavci imaju čast odmah poslije Pule, a prije Zagreba vidjeti najnovije filmove hrvatske kinematografije. Za Dane hrvatskog filma u Orašju, koje je službeno otvorio načelnik Đuro Topić, najzaslužniji je glumac Ivo Gregurević

koji je iz ljubavi prema rodnome kraju prije 21. godinu pokrenuo ovu manifestaciju.

"Nije to bilo organizirano kao Dani hrvatskog filma, nego je to: Idemo prikazat nekoliko filmova za vrijeme rata '95 godine. Donijeli smo 3 ili 4 filma i to smo prikazivali, poslije smo malo slavili i tako je prošlo. Vidjeli smo da je to OK pa smo rekli: hajmo i na godinu. U proteklih 20 godina uspjeli smo u Orašje dovesti gotovo sve što je od igranih filmova proizvela hrvatska filmska produkcija." kazao je Gregurević.

Redatelj Hrvoje Hribar i glumica Nives Ivanković na svečanosti otvorenja primili su jedinstvene nagrade na svijetu – Zlatne dukate. Dukati se u Posavini daruju u posebnim prigodama, a ovi su postavljeni u umjetnički obrađenom drvetu abonosu starom više od pet tisuća godina. Za pokroviteljstvo manifestacije još jedan Zlatni dukat otišao je u ruke gospodarstvenika Tomislava Antunovića. Zabava za sve goste upriličena je uz tamburaše, vatromet i posavske delicije u novom hotelu na Savi provjerenog prijatelja filmskog festivala Drage Živkovića.

Uz šest filmova iz Hrvatske u filmski program uvršten je i jedan film iz BiH: Smrt u Sarajevu oskarovca Danisa Tanovića.

Danifilma16 otvorenje2

Danifilma16 otvorenje2

Danifilma16 1otvorenje

Danifilma16 1otvorenje