Općina Orašje u Projektu razvoja ruralnog poslovanja

Ispis

Poljoprivreda

Poljoprivreda
Memorandumom o razumijevanju uspostavljana je i definirana suradnja Općine Orašje i Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva radi provedbe mikroprojekata izgradnje i rekonstrukcije

tržišne infrastrukture u okviru Projekta razvoja ruralnog poslovanja koji se financira kreditom Fonda za međunarodni razvoj. Općina će izraditi projekte ideje koje će ići na verificiranje ovlaštenoj projektantskoj kući, a trebaju biti i prihvaćene u Uredu za koordinaciju projekata. Lista prioriteta bit će utvrđena zajedničkom odlukom grupe sudionika - predstavnika Ureda, Općine, MZ, farmerskih organizacija, otkupljivača. Maksimalna vrijednost jednog mikroprojekta ograničena je na 250.000 marka, a Općina Orašje obvezala se svaki projekt sufinancirati sa 30% vlastitih novčanih sredstava. 

Dio sredstva iz Projekta razvoja ruralnog poslovanja namijenjen je za financiranje kapaciteta udruga poljoprivrednika, zadruga u lancima jagodastog i drvenastog voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, šumskih plodova kao i farmera koji se bave proizvodnjom mesa i mlijeka. Kroz nove zasade, podizanje ili proširenje kapaciteta, kroz nabavku i isporuku start paketa i opreme bit će pomognuti najugroženiji farmeri s područja općine Orašje o čemu će se utvrditi Lista korisnika kao i visina financiranja. Ono što je definirano drugim Memorandumom o razumijevanju je da u ovom projektu Ured za koordinaciju projekata financira maksimalno 20% vrijednosti start paketa i minimalno 30% ukupne vrijednosti nabave opreme, sitne mehanizacije i infrastrukture manjeg kapaciteta. Općina Orašje sufinancirat će sa 10% start pakete, a sa 30% nabavu opreme, sitne mehanizacije i infrastrukture manjeg kapaciteta dok će odabrani korisnici odnosno farmeri financirati ostatak ukupne vrijednosti projekta. Oba Memoranduma o razumijevanju potpisali su Općinski načelnik Đuro Topić i direktor Ureda za koordinaciju projekata prof.dr.Halil Omanović.