Održan II. radni sastanak Savjetodavnog odbora Projekta „MOSLED“

Ispis

Savjetodavni2MOSLED

Savjetodavni2MOSLED
U  Orašju, dana 28.06. 2016. godine, održan je II. radni sastanak Savjetodavnog odbora Projekta „MOSLED“. Projekt „Održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje“ („Municipality of Orašje Sustainable Local Economic Development“

– MOSLED) financira EU kroz Program IPA 2011 u okviru podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH.

Cilj ovog radnog sastanka bio je organizirati okupljanje Savjetodavnog odbora Projekta tj. predstavnika sljedećih institucija: Općina Orašje, Grad Pleternica, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Županija Posavska i Udruženje za razvoj NERDA, radi njihova informiranja o napretku ostvarenom u dosadašnjoj implementaciji Projekta „MOSLED“, te dobivanja preporuka i prijedloga u cilju uspješnijeg ostvarivanja aktivnosti i rezultata Projekta, kao i njegove održivosti.

Voditelj Projekta Mato Mikić, u svojoj je prezentaciji podsjetio članove odbora na ciljeve, rezultate i aktivnosti Projekta „MOSLED“, te je detaljno obrazložio postignuća u implementaciji Projekta u periodu od posljednjeg radnog sastanka odbora odnosno ostvarene rezultate i provedene aktivnosti, kao i određena odstupanja od predviđenog Plana aktivnosti.

Načelnik Općine Orašje, Đuro Topić je u svojoj uvodnoj riječi istaknuo zadovoljstvo dosadašnjom implementacijom Projekta. Posebno je istaknuo značaj aktivnosti vezanih za jačanje uloge i kapaciteta Centra za poduzetništvo Orašje najavljujući u vrlo skorom roku i njegovo djelovanje kao samostalnog pravnog subjekta čime će se i ispuniti primarni cilj svih dosadašnjih aktivnosti na izgradnji i opremanju zgrade Centra, te upošljavanju novih djelatnika i jačanju kapaciteta postojećih. Tako će Centar za poduzetništvo biti mjesto gdje će svi postojeći i potencijalni novi poduzetnici moći dobiti savjete i  informacije vezane za početak i razvoj poslovanja svoje tvrtke, informacije o aktualnim lokalnim, nacionalnim i internacionalnim programima potpore, kao i edukacije iz oblasti poslovnog upravljanja. Također je istaknuo kako je i izgradnja kanalizacijskog sustava u „Poduzetničkoj zoni Dusine“ Orašje već imala utjecaj na privlačenje novih investicija u Zonu, a zasigurno će se tako nastaviti u budućnosti.

Gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić je izrazila zadovoljstvo partnerstvom Općine Orašje i Poduzetničkog centra Pleternica na implementaciji ovako značajnog projekta za općinu Orašje, te iskazala dobru volju za nastavak suradnje ova dva grada i poslije završetka Projekta, s obzirom da gradovi dijele sličnu poduzetničku problematiku, ali i razvijaju sličan pristup u rješavanju iste, fokusirajući se na razvoj poduzetničkih potpornih institucija, te poduzetničkih zona kao najbržeg puta za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Predstavnik Vlade ŽP, Ministar gospodarstva Darko Kasap istaknuo je kako Vlada ŽP kao i do sada stoji na raspolaganju za sve daljnje planirane aktivnosti Projekta, kao i buduće aktivnosti koje će osigurati održivost projektnih rezultata.

Direktor Udruženja za razvoj NERDA, Enes Drljević je istaknuo da Udruženje za razvoj NERDA već duži niz godina uspješno surađuje sa Općinom Orašje na brojnim projektima, te da očekuje održivost projektnih rezultata i jednako uspješan nastavak suradnje i u idućem periodu.

U implementaciji Projekta pored Općine Orašje koja je njegov nositelj sudjeluju i partneri Poduzetnički centar Pleternica i Udruga privatnih poduzetnika Orašje.

Ukupna vrijednost projekta je 461.265,93 EUR, od čega EU financira 391.885,93 EUR (85 %), a Općina Orašje i partneri sufinanciraju projekt sa 69.380,00 EUR (15 %).