U sklopu revizije postupaka za vrijeme poplava predstavnici EU i UNDP-a posjetili Posavinu

Ispis

EU i UNDP

EU i UNDP
U zgradi Vlade Županije Posavske održan je sastanak predstavnika Europskog revizijskog suda i UNDP-a s predstavnicima izvršne vlasti i civilne zaštite Brčko Distrikta, općine Šamac, općine Orašje, općine Odžak, općine Domaljevac-Šamac

i Županije Posavske. Na sastanku se razgovaralo o tome koliko je Europska komisija interno, s UN-om i drugim tijelima EU, bila efikasna u olakšavanju koordinacije između država sudionica u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Jedna od katastrofa koje su se ispitivale bila je poplava u BiH u 2014. godini.  

„Sve općine Županije Posavske, te Šamac i Brčko Distrikt dali su svoj osvrt na koordinaciju, postupanje i sve ono što je bilo od strane timova Europske komisije odnosno civilne zaštite na ovom prostoru pruženo tijekom svibanjskih poplava 2014. godine. To je njihova revizija gdje oni žele da kroz uočavanje određenih nedostataka u komunikaciji sa lokalnim zvaničnicima, državnom civilnom zaštitom i entitetskim strukturama civilne zaštite, pokušaju u budućnosti biti još efikasniji. Mi smo sa svoje strane dali jako pozitivno mišljenje na ukupno njihovo postupanje u dijelu spašavanja prvih par dana poplava i u dijelu pumpanja vode koja je bila jako bitna, pogotovo za Orašje, te u dijelu osiguranja pitke vode i svih aktivnosti koje su kasnije rađene u narednih mjesec dana poslije 15. svibnja. Nažalost, za razliku od Europske komisije, naše lokalne strukture jako sporo mijenjaju procedure koje su dokazano bile loše. U budućnosti, ako želimo biti učinkoviti, trebali bismo učiti od Europske komisije. Vjerujem da ćemo uskoro promijeniti i Zakon o vodama u Federaciji BiH i federalne operativne planove od poplava i sve ono što se pokazalo da je u svibnju 2014. godine bilo loše.“ kazao je nakon sastanaka načelnik Đuro Topić.