Općinsko vijeće usvojilo Izvješće o radu načelnika i službi kao i Izvješće o izvršenju Proračuna u 2015. godini

Ispis

Vijece3516

Vijece3516
35. sjednica Općinskog vijeća Orašje održana je 16. ožujka 2016. godine s usvojenim dnevnim redom od 11 točaka. Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika sa 34. sjednice Vijeća, vijećničkih pitanja i inicijativa, vijećnici su usvojili

Izvješće o radu Općinskog načelnika i službi za upravu za 2015. godinu. U iscrpnom Izvješću u radu po svim službama, između ostalog navedeno je da su u 2015. godini nastavljene aktivnosti na sanaciji posljedica od poplava. Sama dinamika obnove stambenih objekata bila je apsolutno nezadovoljavajuća, a odnosila se prvenstveno na pomoć i aktivnosti Vlade Republike Hrvatske, UNDP-a,  Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i Caritasa Bosne i Hercegovine. Dio poljoprivrednih proizvođača ostvario je pomoć ministarstava iz Vlade FBIH ili međunarodnih organizacija. Sva realizirana pomoć u saniranju posljedica poplava manja je od 10% ukupno procijenjene štete. U Poduzetničku zonu Dusine je sredstvima iz projekta MOSLED investirano više od 350.000,00 KM u izgradnju kanalizacije. Kroz isti projekt je sredinom godine uspostavljen kreditno-garantni fond s ukupno 400.000,00 KM kreditnih sredstava. Odlukom općinskog vijeća ista sredstva su dodatno „pojeftinjena“ za lokalne poduzetnike i obrtnike kroz subvenciju kamatne stope u iznosu od 3%. Na području infrastrukture završena je izgradnja sekundarne vodovodne mreže u Donjoj Mahali, Tolisi i Kostrču (ukupne duljine 14 km) kao prve komponente Projekta WATSAN – Izgradnja vodovoda i kanalizacije općine Orašje. Zahvaljujući sredstvima koje je Vlada FBiH osigurala kroz kredite Svjetske banke za projekt sanacije komunalne i društvene infrastrukture oštećene u poplavama, rekonstruirana je cesta Lepnice-Vidovice, cesta u Kopanicama – Bijelići, Ulica Stjepana Radića u Oštroj Luki i cesta u Bukovoj Gredi. Iz istog izvora je financirana i obnova Doma kulture u Vidovicama. Izgradnja višenamjenske sportske dvorane u Orašju započela je krajem 2010. godine, a početkom 2015. godine završena je izgradnja krovne konstrukcije ukupne vrijednosti 344.473,57 KM, te su tijekom godine osigurana sredstva za nastavak izgradnje (800.000 KN Vlada RH, 25.000 KM Federalno ministarstvo kulture i sporta).

„Ukratko, izvještajna godina je bila period normalizacije ukupnog stanja na području općine nakon katastrofalnih poplava iz svibnja 2014. godine. Iako izvršenje općinskog proračuna i veliki dio pokazatelja iz Izvješća o radu općinskih službi pokazuju pozitivne pomake, ne možemo biti zadovoljni dinamikom sanacije šteta od poplava kao i razvojem gospodarstva, posebno poljoprivrede u dijelu nastanka kvalitetnih radnih mjesta.“ kazao je načelnik Topić prilikom obrazlaganja Izvješća o radu. 

Općinsko vijeće usvojilo je i Izvješće o izvršenju Proračuna općine Orašje za prošlu godinu. U razdoblju od 01.01.-31.12.2015. godine ukupni prihodi i primici Proračuna Općine Orašje ostvareni su u iznosu od 5.700.634 KM i u odnosu na planirani iznos daju indeks izvršenja 85. Ukupni rashodi ostvareni su u visini od 5.549.430 KM i u odnosu na planirani iznos od rashoda daju indeks izvršenja 84. Na kraju godine ostvaren je višak prihoda i primitaka u iznosu od 151.204 KM, koji će biti namijenjen za pokriće deficita-gubitaka ostvarenih iz ranijih godina.

U Komisiju za dodjelu javnih priznanja rješenjem su imenovani za predsjednika Josip Mikić i za članove Mato Kopić, Zdravko Džoić, Pašaga Hećimović i Eldina Kukuljević. Zadatak ove Komisije bit će obavljanje poslova utvrđenih Odlukom o javnim priznanjima, a osobito: upućivanje poziva za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja, provedba procedure izbora, te predlaganje Općinskom vijeću osobe kojima će se dodijeliti priznanja.

Josip Pejić, Marija Živković, Admir Nurkić, Magdalena Brašnić i Mladen Marković činit će Povjerenstvo za procjenu i odabir projekata/programa udruga građana i vijeća mladih, s glavnim zadatkom vrednovanja pristiglih prijava, ali tek nakon raspisivanja javnog natječaja.

U nastavku sjednice usvojen je nacrt Plana implementacije revidirane Strategije projekata i mjera za period 2016. – 2018. godina, a dana je i suglasnost na Odluku o visini troškova redovnog održavanja Mezarja u Orašju.

S obzirom na to da se mjere, radovi i druge aktivnosti koje se poduzimaju radi obrane od poplava na određenom prostoru definiraju odgovarajućim Operativnim planom obrane od poplava, vijećnici su usvojili nacrt ove Odluke. Operativnim planom kroz tri faze eventualne poplave definirano je stanje zaštitnih objekata u slučaju poplave, organizacija obrane od poplave, raspored zaduženja i zadaća, povjerenici, rukovoditelji, način evakuacije, način informiranja, način zdravstvene i sanitarne njege i svi ostali segmenti koji su neophodni za funkcioniranje u slučaju ove prirodne nesreće.  

Dopredsjednik Vijeća Mehmed Memišević sjednicu je zaključio nakon informacije o implementaciji Odluke o upravljanju grobljima na području općine Orašje i informacije o postavljenim vijećničkim pitanjima.