Šest milijuna maraka nacrt općinskog proračuna za narednu godinu

Ispis

20151203 111305

20151203 111305
Proračun Općine Orašje za 2016. godinu iznosit će 6.108.170,00 KM i manji je za skoro 600.000 od Proračuna za 2015. godinu. U nacrtu je predloženo i smanjenje rashoda u odnosu na 2015. godinu tako da bi rashodi u 2016. godini iznosili

6.008.170,00 KM, a višak od 100.000,00 maraka bio bi iskorišten za pokrivanje deficita iz ranijih godina. Vijećnici su zaključkom usvojili nacrt Proračuna kao dobru osnovu za donošenje prijedloga, a Općinu Orašje do kraja mjeseca očekuje organiziranje javnih rasprava po nacrtu i priprema konačnog prijedloga Proračuna. Plan je da se Proračun donese do kraja mjeseca odnosno do kraja godine kako bi se izbjeglo privremeno financiranje.

Vijećnici su usvojili i Odluku o upravljanju mezarjem u Orašju nakon što je na prošloj sjednici ova odluka usvojena u obliku nacrta. Do konačne verzije Odluke došlo se na temelju primjedbi iznesenih na nacrt kao i na temelju zaključaka sa sastanka održanog u Općini s predstavnicima Mjesne zajednice Orašje i Islamske zajednice Orašje. Odlukom o upravljanju mezarjem u Orašju regulirano je upravljanje, održavanje, uređivanje prostora i objekata za obavljanje ispraćaja i sahrane umrlih osoba na mezarju u Orašju.

Općinski načelnik ovlašten je da u ime Općine Orašje potpiše Sporazum o suradnji s nevladinim organizacijama koje djeluju i rade na području općine, a s ciljem unapređenja uvjeta za sudjelovanje nevladinih organizacija u procesu razvoja lokalne demokracije, jačanja međusobne suradnje i doprinosa razvoju društva kroz unapređenje građanske svijesti i aktivizma.

Uređenjem Treće ulice, te promjenom regulacije prometa odnosno uvođenjem dvosmjernog prometa u Trećoj ulici, došlo je i do promjene broja parkirnih mjesta, kao i vrste parkiranja. Općinsko vijeće je Odlukom o organizaciji i načinu parkiranja u gradu Orašju promijenilo dosadašnji opis parkirnih mjesta i uskladilo ga sa sadašnjom regulacijom prometa.

Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju naziva ulica u naselju Jug I i Jug II u Orašju dani su nazivi novim ulicama: Tridesettreća, Tridesetpeta i Tridesetsedma.

Na području Dusina – Orašje utvrđena je nova ulica pod nazivom „Poduzetnička zona Dusine“, koja obuhvaća područja Poduzetničke zone III i istočni dio Poduzetničke zone II.

Radi privođenja trajnoj namjeni Općinsko vijeće Orašje rješenjem je preuzelo iz posjeda J.P. „Orašje-trans“ d.o.o. Orašje neizgrađeno građevinsko zemljište površine od 9.189 m2 sa pravom raspolaganja Zanatsko-uslužne komunalne organizacije „8 April“ Orašje.

Davanjem suglasnosti Elektroprivredi HZHB Mostar za izgradnju nove trafostanice na 47m2 površine zemljišta završila je 32. sjednica Općinskog vijeća Orašje održana 3.12.2015. godine.