Izaslanstvo Federacije BiH predvođeno predsjednikom Čavarom posjetilo Orašje

Ispis

DelegacijaVladeF

DelegacijaVladeF
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica

Zdravko Beljo sa savjetnicama predsjednik Federacije Suzanom Krišto i Ivanom Smoljo, te direktorom Agencije za vodno područje rijeke Save Seadom Delićem činili su izaslanstvo Federacije BiH koje je posjetilo općinu Orašje. Domaćini susreta u zgradi Općine bili su  načelnik Đuro Topić, pomoćnik Pero Baotić, predsjednica Vijeća Jelena Čolić i dopredsjednik Vijeća Mehmed Memišević, te zastupnik u Zastupničkome domu Parlamenta FBiH Blaž Župarić i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Đuro Delić.

Na sastanku je prisutne prvo pozdravio predsjednik Federacije rekavši da je ovakav susret održan i u općini Odžak, a sve s ciljem bolje suradnje.

Načelnik Topić upoznao je goste o prioritetnim problemima iz oblasti poljoprivrede koje treba riješiti odnosno neisplaćenim poticajima zbog kojih su bili organizirani poljoprivredni prosvjedi i blokada granice kao i o nastavku posla komasacije zemljišta i proširenju kanalske mreže. Iz oblasti vodoprivrede na području općine Orašje potrebno je podignuti obrambeni savski nasip na visinu stogodišnjih voda plus jedan metar, prvenstveno oko pet kilometara na lokaciji Kopanice gdje je prošle godine pukao nasip, a Općina Orašje inzistira i na promjeni propisa koji uređuju ovu oblast. Načelnik je podsjetio prisutne na sastanku da je u prošlogodišnjim poplavama oštećeno 2180 stambenih objekata, od kojih 400 još uvijek nije dobilo nikakva novčana sredstava za obnovu, a pomoć se očekivala od Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od poplava.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić izvijestio je prisutne da će ovo ministarstvo uzeti prioritete Općine Orašje za obnovu i na taj način pomoći infrastrukturne projekte, a u planu je i obnova 58 kuća na području Posavine kroz redovne aktivnosti ministarstva. Također, federalno ministarstvo može pomoći i nekoliko najugroženijih socijalnih slučajeva u obnovi obiteljskih kuća. 

Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić dodao je da će narednog tjedna biti završen posao oko potpisivanja ugovora sa izvođačima radova za šest projektnih aplikacija u sklopu Projekta hitnog oporavka od poplava: obnovu Doma kulture u Vidovicama, sanaciju ceste u Bijelićima – Kopanice, ceste u Bukovoj Gredi, ceste u Oštroj Luki, ceste Lepnica – Vidovice – Kopanice, te ekonomskog dvorišta ZZ „Agroobjeda“ Vidovice. Pri kraju je posao i oko dodjele sjemenskog materijala i poljoprivredne mehanizacije kojeg provodi po javnom natječaju ovo ministarstvo, a s područja općine Orašje više od 200 korisnika je prošlo natječajnu proceduru. Poticaji za poljoprivredne proizvođače su isplaćeni, ali samo u polovičnom iznosu, druga pola novčanih poticaja bit će isplaćena početkom naredne godine. Ministar je formirao i radne grupe za promjenu Federalnog operativnog plana od poplava i Zakona o vodama, a od Općine očekuje da mu se dostave konkretni prijedlozi o izmjenama i dopunama ovih propisa.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Delić kazao je kako će se u Orašju izgraditi Centar za obranu od poplava za što već postoje osigurana novčana sredstava, ali i kako se početkom naredne godine planira raspisati javni poziv za izvođenje radova na obrambenom nasipu u Kopanicama, odnosno čim završi taj posao u Tursinovicu, općina Domaljevac, i Prudu, općina Odžak.

Sastanak je zaključio predsjednik Federacije s riječima da Općina Orašje službeno uputi zahtjeve ministrima u Vladi Federacije o kojima se razgovaralo kako bi se dogovorene stvari i realizirale.

Izaslanstvo Federacije je, nakon susreta u Općini Orašje, posjetilo i Vladu Županije Posavske. 

DelegacijaVladeF1

DelegacijaVladeF1