Godišnjica poplava: Podsjećanje i zahvala

Ispis

PoplaveGodisnjica

PoplaveGodisnjica
Navršena je godina dana od katastrofalnih poplava koje su pogodile općinu Orašje. 16.05.2014. godine zbog velikog vodostaja rijeke Save proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće na području općine. 18.05.2014. godine pukao je obrambeni savski

nasip u Kopanicama.

Unatoč nadljudskim naporima stanovništva i početnih uspjeha u nadvišenju i stabiliziranju savskog nasipa na području Tursinovca, Grebnica i Domaljevca poplavne vode rijeke Bosne iz Bosanskog Šamca, a kasnije poplavna voda rijeka Save iz Kopanica su do 23.05.2014. godine poplavile blizu 70% teritorija općine.

Poplave su učinile ogromne štete na obiteljskim kućama i gospodarskim zgradama, njivama, plastenicima, voćnjacima i javnim objektima. Ukupno popisana šteta iznosi 80.602.045,30 KM. Voda je zahvatila 2180 obiteljskih kuća i oko 70 % poljoprivrednih usjeva i gospodarskih objekata. Dio stanovništva se odselio u ovih godinu dana, mnogi su ostali bez posla i egzistencije zbog uništene poljoprivrede i radnih mjesta.  

Nakon što se voda povukla, prioritet je bilo čišćenje i saniranje terena, a zatim i obnova. Uz pomoć donatora i proračunska sredstva obnovljen je tek dio oštećenih stambenih prostora, dok je pomoć poljoprivrednicima bila minimalna, posebice u sektorima ratarstva i animalne proizvodnje. Zahvaljujući međunarodnim organizacijama obnovljena je većina poplavljenih objekata javne namjene.

Koristim priliku podsjetiti i pozvati više nivoe vlasti na ubrzavanje rekonstrukcije savskog nasipa i izmjenu propisa koji reguliraju organizaciju obrane od poplava. Također očekujemo nastavak pomoći u obnovi obiteljskih kuća kao i izradu i implementaciju posebnog programa za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva na području općine.  

Ovim putem u ime Općine Orašje i Općinskog stožera civilne zaštite želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u aktivnoj obrani od poplave, dobrim ljudima i organizacijama koji su pokazali svoju humanost pomažući na sve moguće načine u tim teškim trenucima, ali i svim donatorima koji su novčano ili izravno u materijalu i opremi pomagali i pomažu u otklanjanju posljedica poplava.

Iza nas je jedna od najtežih godina u novijoj povijesti ovih prostora. Učinit ćemo sve da se posljedice poplava što prije saniraju, a prostor općine učini znatno sigurnijim nego što je to bilo prije 16. svibnja 2014. godine.

Uz obavezu da ne zaboravimo niti jedno dobro djelo koje nam je učinjeno u trenucima kada nam je bilo najteže, pokušat ćemo se svim dobročiniteljima zahvaliti na adekvatan način.

Općinski načelnik Đuro Topić.