Na području općine Orašje proslavljen Međunarodni praznik rada

Ispis

Vrabac2019 1a

Vrabac2019 1a
Povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada - 1. svibnja, a pod supokroviteljstvom Općine Orašje u Mjesnoj zajednici Kostrč održana je trodnevna manifestacija "Kostrčki vrabac", manifestacija koja traje 71. godinu zaredom.

Prvog dana manifestacije sadržaji su bili posvećeni polaganju vijenaca na Spomen obilježju u Kostrču i promociji knjige "Čežnja" autora Ilije Miškovića - Milića iz Kostrča. Knjiga je podijeljena u tri ciklusa i sastoji se od 40 pjesama koje su nastale početkom 90-ih godina, a o knjizi su govorili urednik Marko Matolić i profesorica Marijana Živković koja je napisala recenziju, dok je svoja sjećanja na autora izrekao kostrčki pjesnik Joso Živković - Soja. U sklopu promocije nagrađeni su i najbolji likovni i literarni radovi učenika Osnovne škole u Kostrču na temu vrapca. Drugoga dana organiziran je doček 1. maja, a središnji događaj bio je na sam Praznik rada u sklopu kojeg su bila održana natjecanja u dječjim utrkama, bacanju kugle, gađanju iz zračne puške, skoku u dalj, skakanju u vrećama, povlačenju konopa i klipa, te robno-novčana tombola. Proslava je završila čitanjem šaljivog rimovanog teksta simbolično nazvanog Vrabac. Vrabac je i ove godine objelodanio sve nestašluke mještana i događaje u selu koje su akteri događaja željeli zadržati u tajnosti, ali nisu uspjeli jer ih je mala ptica „vrabac“ vidio.

Pod pokroviteljstvom Centra za kulturu Orašje, Mjesna zajednica Orašje također je organizirala proslavu Praznika rada s tradicionalnim Prvomajskim urankom i dan prije s koncertom: "U susret maju".

Prilog Federalne televizije:

https://www.youtube.com/watch?v=CXaD8ytU9RQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0PB4fck1soCDznagoRbuQJFFlzVVywxHnGq7zZxdbQMhY4RrxbpYUlqC0 

Vrabac2019 1

Vrabac2019 1

Vrabac2109 2

Vrabac2109 2