Održan šesti sastanak Zajedničkog upravljačkog Tima za implementaciju Projekta „Invest in LOG"

Ispis

SestisastanakInvestin

SestisastanakInvestin
U Orašju je, u zgradi Općine, održan šesti sastanak Zajedničkog upravljačkog Tima za implementaciju Projekta „Invest in Lipik, Orašje & Garešnica“ – Invest in LOG. Uz članove Tima, sastanku su nazočili općinski načelnik

Stanko Vincetić i gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija. Teme održanog sastanka bile su razmjena informacija o provedenim postupcima javnih nabavki, stanje provedenih aktivnosti temeljem sklopljenih ugovora vezanih za izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji objekata poduzetničkih potpornih institucija, nabave bilborda poslovnih zona i digitalnih bilborda za promociju MSP-a, nabave namještaja, te virtualnih šetnji poduzetničkih zona i promotivnih filmova sva tri grada. Grad Garešnica je, nakon rekonstrukcije i opremanja objekta bivšeg prekršajnog suda, dobio novu poduzetničku potpornu instituciju - Poduzetnički inkubator Garešnica kojom će poduzetnicima biti na raspolaganju pet novouređenih ureda s kompletnom uredskom i informatičkom opremom, te dvorana za sastanke i čajna kuhinja. Svoja vrata garešničkim poduzetnicima-početnicima inkubator će otvoriti u lipnju. U Lipiku su završeni građevinski radovi na rekonstrukciji objekta Osnovne škole u Donjem Čagliću, a u idućem periodu uslijedit će i potpuno opremanje uredskom i informatičkom opremom, tako da će i Grad Lipik biti u mogućnosti ponuditi poduzetnicima početnicima moderno i kvalitetno opremljene poslovne prostore u sklopu svog poduzetničkog inkubatora. U Općini Orašje započeli su radovi na rekonstrukciji objekta Centra za poduzetništvo Općine Orašje koji podrazumijevaju postavljanje solarnih i fotonaponskih panela čime će biti ostvarene značajne financijske uštede u vidu smanjenja troškova električne energije, zagrijavanja i potrošnje tople vode za postojeće i buduće stanare poslovnog inkubatora Orašje.

Grad Lipik je u završnoj fazi pripreme materijala za Investicijske vodiče sva tri grada, kao i vodiča za izvoznike, te će do kraja lipnja biti tiskani i spremni za diseminaciju. U Općini Orašje i Gradu Garešnici na najfrekventnijim lokacijama postavljeni su bilbordi za promociju poduzetničkih zona i promociju malih i srednjih poduzetnika, dok su u gradu Lipiku ovi radovi u završnoj fazi. Općina Orašje završila je i sve aktivnosti vezane za pripremu virtualne šetnje i promo filma općine Orašje koji će u narednim danima biti postavljeni na web stranice Općine Orašje i Centra za poduzetništvo Općine Orašje, te će na taj način i šira javnost biti upoznata sa uvjetima i prednostima investiranja u Poduzetničku zonu Dusine, kao i proizvodima i uslugama koje nude lokalni poduzetnici. Završetak ovih aktivnosti u Garešnici i Lipiku očekuju se krajem lipnja. Vezano za virtualni inkubator, dogovoreno je da će članovi zajedničkog upravljačkog tima održati radni sastanak u Garešnici gdje će detaljno razraditi projektni zadatak za postupak javne nabavke za ugovaranje usluge izrade zajedničkog virtualnog inkubatora odnosne zajedničke prekogranične virtualne platforme.

U nastavku sastanka s općinskim načelnikom Stankom Vincetićem i gradonačelnikom Josipom Bilandžijom, raspravljalo se i o novim projektnim prijedlozima vezanim za predstojeći prekogranični poziv HR – BiH - CG, gdje će ova tri grada ponovno zajednički aplicirati kao projektni partneri.

Projekt „Investin Lipik, Orašje & Garešnica“ – Investin LOG implementira se u okviru Programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Opći cilj Projekta je doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti kroz stvaranje efikasnog i učinkovitog poduzetničkog eko sistema u prekograničnom partnerskom području (Orašje, Garešnica, Lipik), a njegovi specifični ciljevi su unapređenje strukture i kvalitete poslovnih usluga u poduzetničkim potpornim institucijama prekograničnog partnerskog područja i povećanje konkurentnosti i rasta MSP-a u prekograničnom partnerskom području. Ukupna vrijednost Projekta je 731.906,95 EUR-a, od čega EU financira 85 % vrijednosti Projekta (622.120,89 EUR-a), a Općina Orašje kao njegov nositelj i partneri Grad Lipik i Poduzetnički centar Garešnica sufinanciraju isti u iznosu od 15 % (109.786,06 EUR-a).