Godinu dana mandata načelnika Stanka Vincetića

Ispis

Press konferencija

Press konferencija
Prvu godinu mandata provedenog na poziciji načelnika Općine Orašje, Stanko Vincetić podijelio je s novinarima, na press konferenciji, na kojoj je prezentirao realizirane i projekte koji su u planu u narednom  razdoblju. Na prvo mjesto

stavio je najveći projekt -  izgradnju kanalizacijske mreže čiji je rok dovršetka bio 14.11.2017.godine, ali u potpunosti nije realiziran. Kanalizacija će jako brzo biti stavljena u funkciju i u siječnju će se ići s odlukom Općinskoga vijeća o priključivanju domaćinstava na kanalizacijsku mrežu u Ugljari, a na njihovom iskustvu radili bi priključenje i u Donjoj Mahali, naglasio je načelnik Vincetić. Prilikom izvođenja radova pokušalo se najveći dio cijevi položiti između kanala i asfalta kako bi sačuvali asfaltni sloj, ali je bilo neminovno njegovo rezanje. Načelnik je pozvao građane na razumijevanje, jer je kvaliteta radova primarna i projekt se želi završiti u skladu sa svim tehničkim normativima i specifikacijama. Ustvrdio je kako je ovo jedan od najvećih kapitalnih projekata nakon Domovinskog rata, što će doprinijeti kvaliteti života građana na ovom području. Projekt kanalizacije bit će nastavljen u Tolisi i Kostrču, realizirat će se u suradnji s Europskom investicijskom bankom, a dodatna grant sredstva osigurana su iz nekoliko različitih izvora.

Trenutno najvitalniji problem u općini Orašje je kvaliteta pitke vode na vodocrpilištu Kostrč, čije rješavanje se vidi jedino u izgradnji pročistača pitke vode. Projekt je iznimno skup, ali je Općina kroz kontakte s Europskom investicijskom bankom uspjela doći do financijske konstrukcije kako bi ga mogla realizirati. Pripremljena je tenderska dokumentacija koja je dobila zeleno svjetlo od izvora financiranja i uskoro bi se trebao raspisati ponovljeni javni poziv za njegovu realizaciju. U prvom javnom pozivu cijene su bile neprihvatljive zbog čega je poništen, a sadašnja se kreće oko milijun i 200.000 EUR i načelnik Vincetić vjeruje kako će Općina ući u njegovu realizaciju, čime  bi se uklonili svi nedostaci u vodi na vodocrpilištu,  a građani dobili vrhunsku kvalitetu. Ove dvije investicije, skupa s vodovodnom mrežom, realiziraju se kroz  projekt WATSAN, koji je započeo prije 10 godina, u sklopu kojega je u planu i pročistač otpadnih voda. Svi oni se financiraju po istom modelu, dakle 49% kreditnih sredstava Europske investicijske banke, a ostalo su grant sredstva. „Pročistač otpadnih voda je jako skup projekt, pa smo ga ipak stavili na četvrto mjesto, iza pročistača pitke vode koji je prioritet, zatim vodovodne i kanalizacijske mreže“, istaknuo je načelnik Vincetić.

Načelnik se osvrnuo i na aktualno stanje u poljoprivredi. „Godina iza nas bila je jako loša za poljoprivrednike koji su pretrpjeli velike štete. Početkom godine, uslijed niskih temperatura, došlo je do pomora pčelinjih zajednica, pri čemu je stradalo oko 70% košnica. Potom je uslijedilo nevrijeme s jakom tučom i snažnim vjetrom koje je uzrokovalo štete prvenstveno u plasteničkoj proizvodnji i povrtlarstvu, na što se odrazila i velika suša, koja je ostavila posljedice i na ratarskim kulturama. Nakon proglašenja elementarne nepogode izvršena je prijava štete, koja prema evidenciji iznosi više od tri pol milijuna KM. Razmjeri na terenu su i veći, budući da je bilo nezainteresiranosti pa čak i otpora od strane poljoprivrednika, jer su poučeni ranijim iskustvima izgubili vjeru da će im netko pomoći. Općina je intervenirala prema Županiji Posavskoj i preko Ministarstva poljoprivrede prema Federaciji i imamo neslužbena obećanja od strane Federalnog ministarstva financija da će ipak reagirati prema našim poljoprivrednicima“, kazao je načelnik. Najavio je kako će ovih dana započeti gradnja hladnjače, za koju je zatvorena financijska konstrukcija, dok se projekt distributivnog centra prenosi u iduću godinu. Naime, Općina je u proračunu osigurala svoj dio sredstava, što nažalost nije bilo učinjeno od strane donatora, zbog čega se ranije nije krenulo u njenu izgradnju. Općina u njenoj realizaciji sudjeluje s 20% financijskih sredstava, uz obvezu osiguranja lokacije i infrastrukture, što u konačnici iznosi oko 35% sudjelovanja u ovom projektu.

Vincetić nije skrivao zadovoljstvo velikom investicijom, koja je u konačnici završena i stavljena u funkciju, a to je Sportska dvorana u Orašju. Pri kraju je realizacija javne nabavke koševa, nakon čega može uslijediti i njeno službeno otvorenje. Dvoranu već koriste učenici za tjelesni odgoj, a sportski klubovi iz Orašja i Domaljevca imaju prostor u kojem mogu kvalitetno odrađivati svoje treninge i službene nastupe. Mogu je koristiti i aktivni sportski klubovi, a sve više se javljaju i skupine rekreativaca, i uskoro se očekuje donošenje pravilnika o njenom korištenju. Dvorana je predviđena i za kulturne događaje, za što je potrebna nabavka određenih podloga koje bi zaštitile parket, a također i jedan stroj za čišćenje i održavanje parketa. Načelnik naglašava kako će Općina podržavati sve sportske kolektive, bez obzira na rang natjecanja podsjetivši kako su u proteklom periodu pokazali osjetljivost prema takozvanim „malim klubovima“. „Bitno nam je da se mladi bave sportom i imaju kompletnu ponudu aktivnosti na ovom prostoru, što pospješuje životni standard i zadovoljstvo cjelokupne populacije“.

Pred nama je zimsko razdoblje, pa se aktualiziralo i pitanje zimskog održavanja cesta. „Općina će biti spremna za ove aktivnosti. Ove godine promijenili smo model javne nabavke, koji je sada puno korektniji i pravedniji. Raniji fiksni ugovor s fiksnim iznosom, promijenili smo i napravili model po kojem će se plaćanje vršiti sukladno obimu urađenoga posla, uz određeni fiksni iznos koji podrazumijeva održavanje operative i držanje u pripravnosti. Uvjeren sam da će Općina ovakvim pristupom proći jeftinije. U slučaju snijega, do potpisivanja ugovora, zakon nam pruža mogućnost da reagiramo interventno. Kad su u pitanju mjesne zajednice u narednih par dana dogovorit ćemo model u kojem oni imaju potpuno odriješene ruke da sa sredstvima osiguranim u proračunu, reagiraju na površinama koje nisu predmet javne nabavke“, naglasio je načelnik Vincetić, te pozvao građane da sukladno zakonskim rješenjima očiste snijeg ispred svojih objekata. Postoje i površine za koje nitko nije zadužen i tu se razmatra mogućnost kupnje jednog stroja za JP Komunalac koji bi služio za čišćenje pješačko-biciklističkih staza.

Na kraju press konferencije, načelnik Vincetić se osvrnuo i na prekograničnu suradnju, i aktualni projekt "Invest in LOG", kojega Općina Orašje realizira u suradnji s Lipikom i Garešnicom, a kako je rekao otvorena je i za nove projekte. Potvrdio je to i na nedavnoj konferenciji na kojoj je sudjelovao s  gradonačelnicima iz RH i načelnicima pet općina u FBiH koji putem prekogranične suradnje imaju projekte u realizaciji. „Njima su potrebni partneri, a Općina Orašje je otvorena za suradnju“, poručio je načelnik. Što se tiče Poduzetničke zone Dusine, u zadnjih 6-7 mjeseci, Općina je prodala četiri lokacije, od kojih su tri strani investitori. Na proljeće se očekuje ubrzavanje administrativnog dijela priče oko registracije poduzeća, građevinskih dozvola i ostaloga pri čemu općinska administracija ne smije biti prepreka u realizaciji tih projekata. „Za Zonom trenutno vlada poprilično veliki interes i na sreću bit će potrebe za njenim infrastrukturnim proširenjem“, zaključio je prvi čovjek ove lokalne zajednice.