Zahvaljujući Projektu hitnog oporavka od poplava otvoren novi Dom kulture u Tolisi

Ispis

Dom kulture2

Dom kulture2
Presijecanjem vrpce službeno su otvorili novi Dom kulture u Tolisi načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić i konzultant na Projektima obnove šteta od poplava pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Zdenko Mimica. Novi Dom kulture u Tolisi, dimenzija 26x15 metara, financiran je iz Projekta hitnog oporavka od poplava, kojeg sredstvima Svjetske banke implementira Jedinica za implementaciju projekta šumarstva i poljoprivrede pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u suradnji sa Općinom Orašje. Uz prekrasnu dvoranu s pozornicom, Dom posjeduje i sve ostalo potrebno za održavanje kulturnih manifestacija. Tu spadaju galerija, pomoćne prostorije, sobe za izvođače, ostava za narodne nošnje, kotlovnica i četiri toaleta.

Izgradnji i opremanju dvorane najviše su se radovali članovi KUD-a Kralj Tomislav, najaktivnijeg na području općine Orašje koji ove godine proslavlja 90 godina postojanja. Ovaj KUD osobito doprinosi očuvanju tradicijske kulture i folklorne baštine posavskog kraja. "Ovo je najveća investicija koju smo dobili za saniranje šteta od poplava u selu. Stari dom je građen 1953. godine i bio je u jako lošem stanju. Mnogi nisu znali da je KUD Kralj Tomislav radio u otežanim uvjetima i nije imao adekvatnu dvoranu za svoje potrebe. Sve se od danas promijenilo, dom je prekrasan i služit će svim aktivnostima članova KUD-a ali i brojnim mladima u Tolisi. Bolji uvjeti za rad, folklorna druženja, seoske fešte, zborovi mještana samo su mali dio onoga što će se događati među ovim zidovima“, istaknuo je Mijo Oršolić, predsjednik MZ Tolisa, te dodao: "Potrebno je još urediti unutarnji interijer, čajnu kuhinju, nabaviti stolice i ormare za instrumente i nošnju koja se nalazi po kućama članova KUD-a, a ta dodatna investicija nije velika, oko 20.000 KM i smatramo da bi s njom zaokružili kompletan projekt."

Prilikom otvorenja Doma, načelnik Stanko Vincetić je kazao: „Čestitam KUD-u Kralj Tomislav značajnu obljetnicu, 90 godina postojanja. Takva tradicija zaslužuje podršku šire društvene zajednice i na tragu toga ovaj Dom kulture je sagrađen za budućnost i za mlade. Ovakvi potezi djeluju poticajno za sve nas koji se bavimo i drugim aktivnostima. Potrudit ćemo se da do kraja opremimo objekt za korištenje ne samo na polju kulture, a znamo da je Tolisa bila predvodnica u mnogim stvarima na ovim prostorima, a u nekim čak i na razini BiH. Ovaj objekt je poklon svim mještanima Tolise, pa rekao bih i stanovnicima općine Orašje, jer će ovdje, siguran sam, biti organizirano jako puno lijepih događaja“. Projekt hitnog oporavka od poplava (FERP) je u dva kruga kroz 12 projekata u općini Orašje uložio 1.800.000 KM. Jedan od tih projekata je i Dom kulture u Tolisi čija je izgradnja s opremanjem koštala 246.391 KM.