Protokol o podršci svjedocima i žrtvama potpisalo 13 institucija među kojima i općinski Centar za socijalni rad i Dom zdravlja Orašje

Ispis

Protokolzrtverata

Protokolzrtverata
Protokol o podršci svjedocima i žrtvama u kaznenim djelima ratnog zločina za područje Županije Posavske potpisan je u Orašju u okviru projekta: “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih

mreža podrške svjedocima u BiH“, koji financira Europska unija. Svrha potpisivanja Protokola je uspostavljanje institucionalne mreže podrške koja ima zadaću pružiti sveobuhvatnu psihosocijalnu pomoć žrtvama/svjedocima u predmetima ratnih zločina. U izradi ovog dokumenta sudjelovali su članovi multidisciplinarnog tima za područje Županije Posavske, a protokol je potpisalo 13 institucija, među kojima su nadležna Ministarstva unutarnjih poslova, te zdravstva, rada i socijalne politike, Kantonalno Tužiteljstvo i Kantonalni Sud, Centri za socijalni rad i mentalno zdravlje, Domovi zdravlja,  Zavod za pružanje pravne pomoći ŽP, te Udruženja građana „Vive Žene“ Tuzla i „Medica“ Zenica i Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka.

„Ovo je jedanaesta mreža i najbolji odgovor gdje su se svi odazvali, za razliku od nekih mreža gdje je bio parcijalni odziv. Ukoliko nemamo sinkronizirano djelovanje na svim nivoima, mi kao organizacija ne možemo puno pomoći, osim direktne pomoć žrtvama, što i radimo. Ovo je iskorak da uvežemo sustav, a naredni korak je politika koja ne želi to sve da vidi“, rekla je Jasna Zečević predsjednica organizacije Vive žene, Centar za terapiju i rehabilitaciju iz Tuzle.

"Žrtvama ili svjedocima ponekad nedostaje samo informacija kome da se obrate, gdje mogu dobiti podršku. Oni ističu da kad idu na svjedočenja, nemaju mogućnosti pokrivanja osnovnih troškova. Trudimo se da im kroz koordinaciju sa institucijama i sa svoje strane damo sveobuhvatnu podršku. Nekome treba pravna pomoć, nekome zdravstvena i dugoročna, a nekome i financijska.“, kazala je Aleksandra Petrić izvršna direktorica fondacije Udružene žene Banja Luka.