Javni oglas o osnivanju prava građenja u Orašju

Ispis
Objavljeno Petak, 26 Svibanj 2017

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDRACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

ŽUPANIJA POSAVSKA

OPĆINA ORAŠJE

Općinski načelnik

Broj: 01-31-649/17

Orašje, 27.05. 2017. godina

Općinski načelnik na temelju članka 363. stavak 1. Zakona o stvarnim pravima („Službene novine Federacije BiH“, broj: 66/13 i 100/13), Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije BiH, kantona, općina i gradova („Službene novine Federacije BiH“, broj: 17/14) te Odluke o osnivanju prava građenja  putem javnog nadmetanja („Službeni glasnik Općine Orašje“, broj: 3/17) o b j a v lj u j e           

JAVNI OGLAS

o osnivanju prava građenja na neizgrađenom građevnom zemljištu u Orašju

putem javnog nadmetanja

                1. PREDMET OPTEREĆENJA PRAVOM GRAĐENJA:

Predmet opterećenja pravom građenja je neizgrađeno građevno zemljište označeno kao k.č. broj 1049/259, površine 750 m², upisano u Pl. broj 228 K.O. Orašje I, a što po starom premjeru odgovara k.č. broj 1049/259, površine 750 m² upisano u E. Zk- uložak broj 561 K.O. Orašje I.

                2. NAMJENA:

Zemljišta na kojem se osniva pravo građenja je namijenjeno izgradnji objekta za pranje i podmazivanje vozila u skladu sa Regulacijskim planom „Jug III“ Orašje.

                3. PERIOD ZASNIVANJA PRAVA GRAĐENJA I POČETNA CIJENA ZAKUPNINE

Zemljište se dodjeljuje na vremenski period od 50 godina, a početna cijena mjesečne zakupnine  iznosi 0,15 KM/m², što ukupno iznosi 112,50 KM/ mjesečno.

                4. VRIJEME RAZGLEDANJA PARCELE I UVID U DOKUMENTACIJU

Sve zainteresirane osobe mogu dogovoriti razgledavanje građevinske parcele, izvršiti uvid u dokumentaciju i detaljne uvjete ugovor (nacrt ugovora) dok traje Javni oglas.

Kontakt osoba Manda Rezo; tel: 031-712-322.

5. DAN I MJESTO ODRŽAVANJA JAVNOG NADMETANJA

Postupak održavanja javnog nadmetanja održat će se dana 12.06.2017.godine u Sali za sastanke Općine Orašje, 3. ulica broj 45, Orašje, sa početkom u 13,00 sati.

                6. JAMČEVINA, POREZ I TROŠKOVI ZAKLJUČENJA UGOVORA O ZASNIVANJU PRAVA GRAĐENJA

Jamčevinu koju je dužan uplatiti svaki učesnik javnog nadmetanja utvrđuje se u iznosu od  500,00 KM. Jamčevina se uplaćuje na depozitni račun Općine Orašje broj: 3380002200022831 vrsta prihoda 722434 kod UniCredit banke najkasnije do 09.06.2017.godine.

Dokaz o uplati jamčevine biti će potrebno predati Povjerenstvu za provođenje javnog nadmetanja prije početka istog.

Učesniku javnog nadmetanja koji ne bude izabran kao najpovoljniji ponuđač izvršit će se povrat uplaćene jamčevine u roku od 15 dana od okončanja javnog nadmetanja.

Po okončanju postupka javnog nadmetanja sa najpovoljnijim ponuđačem zaključit će se notarski obrađen ugovor o osnivanju prava građenja na nekretnini označenoj u točki 1. ovog oglasa.

Ukoliko učesnik javnog nadmetanja, čija ponuda bude izabrana kao najpovoljnija odustane od ponude i zaključenja ugovora iz bilo kojeg razloga, gubi pravo na povrat uplaćene jamčevine.

Troškove obrade ugovora i porez na promet nekretnina snosi korisnik prava građenja.

                7. NAČIN I UVJETI PLAĆANJA I KORIŠTENJA NEKRETNINE NA KOJOJ SE ZASNIVA PRAVO GRAĐENJA

Nositelj prava građenja će plaćati mjesečnu zakupninu utvrđenu u postupku javnog nadmetanja. Naknada će se plaćati na tromjesečnoj razini i to do 5. u prvom mjesecu od tromjesečnog razdoblja za koji se obračunava naknada.

Uplaćena jamčevina će se uračunati u plaćanje naknade za odgovarajući period.

Općina Orašje zadržava pravo vlasništava na predmetnoj nekretnini i ne snosi nikakve troškove obeštećenja budućeg investitora ukoliko isti odustane od građenja ili korištenja ove nekretnine.

Ponuđač sa kojim se zaključuje notarski ugovor u roku od 6 (šest) mjeseci od zaključenja ugovora dužan je podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, a u roku od 12 mjeseci od izdavanja građevinske dozvole izgraditi objekt i pribaviti uporabnu dozvolu.

Ukoliko korisnik prava građenje ne ispuni sve uvjete naznačene  u ugovoru, Općina Orašje može zahtijevati da se ugovor o pravu građenja raskine.

NAPOMANA: Nacrt ugovora sa svim pravima i obvezama stranaka koje će sadržavati budući ugovor o građenju, zainteresiranim osobama je dostupan u prostorijama Općine Orašje ured broj 8. 

                8. VRIJEME I NAČIN PREDAJE NEKRETNINE U POSJED ZAKUPCU

Nositelj prava građenja u posjed predmetne nekretnine stupa danom zaključenja notarski obrađenog ugovora.

                9. PRAVO SUDJELOVANJA U POSTUPKU JAVNOG NADMETANJA

Pravo sudjelovanja u postupku javnog nadmetanja imaju sve fizičke i pravne osobe koje izvrše uplatu navedene jamčevine.

Ukoliko učesnika zastupa punomoćnik isti je dužan ponijeti punomoć koja mora biti sačinjena u formi notarsko obrađene isprave.

                10.  UVJETI ZA ODRŽAVANJE JAVNOG NADMETANJA

Javno nadmetanje se može održati samo ako na njoj učestvuju najmanje dva učesnika.

Ako se na licitaciju javi samo jedan učesnik, Povjerenstvo može pristupiti postupku zasnivanja prava građenja neposrednom pogodbom, pod uvjetom da cijena ne može biti manja od početne cijene objavljene u oglasu.

                                                                                                                                             Općinski načelnik

                                                                                                                                               Stanko Vincetić