Dostojanstveno obilježen Dan općine Orašje – 23. listopada

Ispis
Objavljeno Četvrtak, 23 Listopad 2014

Sjednica14

Sjednica14
Svečana sjednica Općinskog vijeća Orašje održana je u Kino dvorani Orašje, koju je otvorila predsjednica Jelena Martinović Čolić, a nakon uvodnih riječi, uz podsjetnik na povijesni datum iz Domovinskog rata

(23. listopada 1992. godine -  oslobođene Vidovice), te teške trenutke za Vidovice i Kopanice, ali i druge mjesne zajednice na području općine u svibnju ove godine, čestitala je vijećnicima i svim građanima Dan Općine Orašje.

            „Svečana sjednica prilika je da se prezentira ono što se događalo u proteklom periodu i što su smjernice za naredni period. U sveopćoj krizi koja nas je zahvatila, ne posustajemo u realizaciji zacrtanih ciljeva. Mi smo relativno mala općina koja uredno servisira svoje obveze. Od prošle svečane sjednice do danas u realizaciji je nekoliko značajnih projekata i uspješno brodimo u ovim teškim i uzburkanim vremenima“, istaknula je predsjednica Martinović Čolić. Naglasila je kako je Vijeće u proteklih godinu dana održalo 10 sjednica, donijelo 107 akata, od kojih 46 odluka, 38 rješenja, 20 zaključaka i dva pravilnika. U tekućoj godini jako je puno obveza i mnogo posla, a uz pomoć Općinskog vijeća, službi i općinskog načelnika, predsjednica Martinović Čolić izrazila je nadu kako će sve zadaće uspješno završavati i zaželjela još mnogo ovakvih rođendana.

Čestitke je potom uputio i načelnik općine Orašje Đuro Topić. Na početku se također osvrnuo na poplave i posljedice, kao i aktivnosti koje se provode na planu sanacije šteta. Uz veliku zahvalu svima koji su na bilo koji način pomagali u teškim trenutcima, načelnik Topić je kazao kako će se do kraja ove godine organizirati večera zahvale na kojoj će se uručiti zahvalnice svima koji su dali svoj doprinos u obrani od poplava i obnovi nakon katastrofe, te naglasio kako moramo biti spremni uzvratiti i pomoći svima koji budu trebali.

              „U tijeku je obnova stambenog fonda, a mi smo prva općina koja je donijela kriterije za obnovu, i s Vladom Županije Posavske počeli obnovu 2180 oštećenih stambenih jedinica, od čega 1700 obiteljskih kuća. Sa Županijom Posavskom, Fondom za pomoć poplavljenim područjima FBiH, Crvenim križem Švicarske, Kuvajtskim polumjesecom i Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije obuhvatili smo obnovu 1350 objekata, a posao neće biti završen dok se svim obiteljima ne omogući život u normalnim uvjetima. Do kraja mjeseca započet će i drugi krug obnove, a od EU preko UNDP-a očekuje se pomoć preko 200 kuća u obnovi“, naglasio je načelnik Topić. Od nove Vlade očekuje ubrzanu obnovu poplavljenih područja i sanaciju Savskog obrambenog nasipa, posebno na području Srednje Posavine, te izmjenu postojećeg plana obrane od poplava, koji je kaže, nefunkcionalan. Navodeći projekte koji su realizirani ili su u tijeku, načelnik Topić je kazao kako je cilj u budućnosti modernizirati i učiniti kvalitetnijim sve komunalne sadržaje i usluge općinske administracije, realizirati prvenstveno sanaciju Savskog nasipa uz pomoć Vlade FBiH, završiti infrastrukturu u poduzetničkoj zoni, privući nove investitore i osigurati nova radna mjesta i ostanak mladih u općini, završiti važan projekt razminiranja, sportsku dvoranu, Treću i Osmu ulicu u Orašju, započeti kanalizaciju u Ugljari i dijelu Donje Mahale, osigurati prečistač za vodu na izvorištu u Kostrču, otvoriti priču za pješačke i biciklističke staze u općini Orašje. Uz zahvalu svima koji pomažu ili su pomagali u realizaciji projekata, posebno onima koji su pomagali u i poslije poplava, načelnik Topić je zaželio da naredne Dane Općine dočekamo u povoljnijoj društvenoj ekonomskoj klimi i državi kandidatu za ulazak u EU što, rekao je, ova općina i sve druge u BiH i zaslužuju.

 Čestitke za Dan Općine Orašje uputili su i izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara BiH  Nikola Lovrinović i predsjednik Vlade ŽP Marijan Oršolić. Svečanoj sjednici bili su nazočni i konzul RH u BiH Tuzla Ivan Bandić, gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marijan Živković, glavni tajnik Crvenog križa BiH Branko Leko, te načelnici susjednih općina Domaljevac i Odžak Mario Jurkić i Hajrudin Hadžidedić, dopredsjednik Skupštine ŽP Anes Osmanović, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata, vjerskog, javnog, političkog i kulturnog života općine Orašje i Županije Posavske.

Nakon sjednice, svečanost se preselila u Vidovice gdje je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, obavio posvetu Župne crkve Sv. Vida i predvodio Sv. misu uz koncelebraciju velikoga broja svećenika, i nazočnosti brojnih vjernika i gostiju.

Položeni su vijenci i upaljene su svijeće na spomen obilježjima poginulim braniteljima u Orašju i Vidovicama. 

Sjednica14-a

Sjednica14-a