Povećani iznosi novčane pomoći za obnovu poplavljenih stambenih prostora

Ispis
Objavljeno Srijeda, 01 Listopad 2014

Vijece20

Vijece20
U Vijećnici Omladinskog doma 30. rujna održana je 20. sjednica Općinskoga vijeća Orašje s usvojenim dnevnim redom od 15 točaka. Poslije usvajanja Izvoda iz zapisnika, vijećničkih pitanja i inicijativa vijećnici su

usvojili Zaključak o usvajanju Izvješća o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.  

Raspravljali su i o izmjenama i dopunama Proračuna Općine Orašje za 2014. godinu. Ovo je drugi rebalans Proračuna ove godine i to zbog povećanja prihoda namijenjenih za otklanjanje posljedica od poplava. Usvojeni Proračun za 2014. godinu od sada iznosi 7.246.400,00 KM.

Novim Pravilnikom o načinu i kriterijima dodjele pomoći za obnovu stambenih prostora na području općine Orašje izmijenjeni su kriteriji i povećani iznosi pomoći po metru kvadratnom poplavljene odnosno oštećene površine stambenog prostora. Utvrđeni su minimalni i maksimalni iznosi pomoći po stambenom prostoru s tim da maksimalni iznos pomoći obuhvaća i dosad dodijeljena novčana sredstva po prethodnom pravilniku. 

Vijećnici su utvrdili da je od javnog interesa rekonstrukcija savskog obrambenog nasipa u K.O. Kopanice, K.O. Tolisa i K.O. Donja Mahala II, te se može pristupiti izvlaštenju na zemljištu kako bi se povisio obrambeni nasip dužine 5,5 km što obuhvaća 63 parcele koje graniče sa nasipom sa vodne strane u K.O Kopanice, i rekonstrukcija nasipa u dužini od 2,6 km što obuhvaća 59 parcela u K.O. Tolisa i K.O. Donja Mahala II. Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo korisnik je izvlaštenja na predmetnom zemljištu i u svojem proračunu ima osigurana novčana sredstva za isplatu naknade vlasnicima parcela.

S obzirom na to da je ugovoreni rok zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta istekao za određeni broj parcela, vijećnici su usvojili Odluku o dodjeli poljoprivrednog državnog zemljišta s ciljem da slobodne parcele budu dodijeljene u zakup putem Javnog poziva kojeg će raspisati Općinski načelnik.

Budući da predsjednica Općinskog vijeća Orašje Jelena Martinović Čolić dulje vrijeme neće biti u mogućnosti obavljati svoje dužnosti zbog porodiljinog dopusta iste će, sukladno Poslovniku, u punom obimu preuzeti dopredsjednik Vijeća Mehmed Memišević. Zbog toga su vijećnici usvojili Odluku o izmjeni Odluke o novčanim naknadama vijećnika kojem se dopredsjedniku povećava novčana naknada za njegov rad.

Odlukom o dodjeli zamjenske nekretnine u postupku izvlaštenja ovlašten je Općinski pravobranitelj da kao zastupnik Općine Orašje sa Medžlisom Islamske zajednice Orašje sklopi Sporazum o naknadi za izvlaštenu nekretninu. Na predmetnoj izuzetoj parceli Medžlisa Islamske zajednice izgrađene su stambene zgrade Lamela za koju nikada nije isplaćena naknada. U svom zahtjevu Medžlis Islamske zajednice Orašje, kao naknadu za izuzetu parcelu, traži parcelu na kojoj je pomoćni stadion NK Hajduk, a koja po tržišnoj vrijednosti odgovara vrijednosti nekretnine koja je izuzeta.

Vijećnici su podržali i prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o utemeljenju Centra za kulturu Orašje kojom je smanjen broj članova Upravnog vijeća sa pet na tri za što je bilo potrebno zaključkom dati i suglasnost na Odluku o izmjeni Statuta Centra za kulturu, što su vijećnici također učinili.

Za članove Školskog odbora Školskog centra fra Martina Nedića Orašje imenovani su: Tatjana Kopić iz Orašja iz reda roditelja, iz reda nastavnika Dijana Pejić iz Oštra Luke i Ružica Abramović iz Orašja, a iz reda osnivača i lokalne zajednice Senur Dervišefendić iz Orašja i Manda Kosić iz Boka.

Za članove Školskog odbora Srednje strukovne škole Orašje imenovani su: Dragutin Živković iz Donje Mahale iz reda roditelja, iz reda nastavnika Jasna Ivić iz Tolise i Besim Dervišbegović iz Orašja, a iz reda osnivača i lokalne zajednice Marijan Brašnić iz Oštre Luke i Marko Oršolić iz Tolise.

Društvu „Conram“ iz Brčkog dodijeljeno je neizgrađeno građevno zemljište površine od 6.950 m2 na korištenje radi građenja gospodarskog objekta - fotonaponske elektrane, a na temelju rezultata Javnog natječaja čime je i završena 20. sjednica Općinskog vijeća Orašje.