Općina radi puno radno vrijeme ali i dalje uz 50% djelatnika, kreće naplata parkiranja

Ispis
Objavljeno Utorak, 05 Svibanj 2020

Stozer 5.5

Stozer 5.5
Općinski stožer civilne zaštite održao je svoju sjednicu na kojoj je donio Odluku o stavljanju van snage Odluke o naplati parkiranja. Naplata parkiranja obustavljena je 23.3. kad su službenici poslani na godišnje odmore

s ciljem ostvarivanja što manjih kontakata s ljudima i s ciljem usporavanja širenja koronovariusa. S obzirom na to da zapovijedima Županijskog stožera sve se više ublažuju mjere zabrana, Stožer je odlučio da se parking-službenici od 5. svibanja vrate se na posao i ponovno naplaćuju parking uz obavezno nošenje maski i rukavica.

Načelnik Stožera Ilija Kobaš kronološki je podsjetio članove o svima aktivnostima Općinskog stožera po zapovijedima koje je donosio Županijski stožer civilne zaštite. Općinski stožer civilne zaštite osigurao je hranu i osposobio izolatorij za osobe koje eventualno krše kućnu samoizolaciju. U suradnji s mjesnim zajednicama napravljen je popis od vise od 100 osoba koja nemaju primanja niti se ima itko brinuti o njima, pa su im uz pomoć volontera Crvenog križa Orašje dostavljeni prehrambeni paketi za mjesec dana od novčanih sredstava civilne zaštite. Općinski stožer civilne zaštite i dalje je zadužen za prijevoz stanovnika od Graničnog prijelaza do kuća onih osoba koje nisu doputovale vlastitim autom, a imaju prebivalište na području općine Orašje i bili su na privremenom radu u inozemstvu,

Načelnik Policijske uprave Orašje Josip Petrić izvijestio je da je trenutno 57 osoba na području općine u samoizolaciji i da policija vrši redovne kontrole osoba u samoizolaciji, te da su rezultati zadovoljavajući jer se te osobe nalaze na kućnim adresama u trenutku provjere. Samoizolacija se poštuje, a poštovane su i druge zapovjedi koje su bili na snazi: takozvani policijski sat i zabrana kretanja starijim osobama od 65 i mlađim od 18 godina. Stanovništvo je i dalje aktivno i zainteresirano za poštivanje mjera i zapovjedi i prijavljuje one koji to ne poštuju i tako daju policiji potrebne informacije. Ukupno je izrečeno 19 kazni za nepoštivanje samoizolacije ili zabrane kretanja. 12 osoba je odmah platilo u novcu kazne dok se ostalih 7 odlučilo za Sud. Policiji najviše vremena i dalje uzima pratnja osoba koje su doputovale vlastitim autima na Granični prijelaz Orašje. Te osobe se prate do entitetskih granica ukoliko se radi o osobama koje nemaju prebivalište na području općine Orašje, ili do kuća ako su s područja općine Orašje.

Ravnatelj Doma zdravlja Orašje Ivan Benković kazao je kako je dosad urađeno 123 testa na koronavirus na 96 osoba. Trenutno se rade testiranja na osobama koje boluju od karcinoma jer se te osobe upućuju na liječenje u Tuzlu. Iako Dom zdravlja od proglašenja prirodne nesreće radi samo s hitnim slučajevima, nastavit će proces jačanja imuniteta kod djece odnosno počet će ponovno vršiti vakcinaciju djece.

Općina Orašje ponovno je uvela redovan rad od 7.30 do 15.30 sati s 5.5.2020. godine, ali i dalje uz prisutnost 50% djelatnika, a Služba za zapošljavanje dostavila je podatke da su od 15.3 ili početka pandemije koronavirusa bez posla ostale 93 osobe s područja općine Orašje i to najviše u kladionicama i kafićima.