Održana konferencija “Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“

Ispis
Objavljeno Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020

Konferencija Posavina u obrani1

Konferencija Posavina u obrani1
„Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“ naziv je znanstveno-stručne konferencije koja je održana u Orašju u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH,

Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Osijek te Instituta za migracije i narodnosti Zagreb. U programu dvodnevne konferencije održane su dvije panel diskusije sa 30-tak sudionika, eminentnih povjesničara i stručnjaka za ustavna i politička pitanja. Općinu Orašje predstavljali su načelnik Stanko Vincetić i predsjednik Vijeća Mario Oršolić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić rekao je kako je prije konferencije održana sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru, drugi put u Posavini, ali ne i zadnji. „Na Senatu i sastancima nakon Senata tragali smo za akademskom istinom, jer je to naše poslanje. U potrazi za tom istinom smo ovdje i uvjeren sam da će nas ova sinergija, toliko značajnih ljudi i svjedoka povijesti, približiti onom što se događalo prije tridesetak godina na ovom prostoru.“ kazao je rektor Tomić.

Voditelj Područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Miljenko Brekalo naglasio je kako je ovo već šesta konferencija koju organizira sa Sveučilištem u Mostaru gdje je tematika bila Domovinski rat, a na zadnje dvije konferencije uvrstili su teme iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini. „Uvjeren sam da će ovaj zbornik, s ove znanstveno-stručne konferencije biti vrlo bitan u pisanju nacionale povijesti Hrvata u obje države koje su domovine hrvatskoga naroda“, rekao je Brekalo. Domaćin konferencije, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić je rekao da će radovi s konferencije biti podsjećanje na ratnu povijest. „Cilj konferencije je znanstvenim istraživanjem doći do novih spoznaja utemeljenim na činjenicama o organiziranju Posavine u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine, ali jednako tako opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima i drugim kojim žive diljem Bosne i Hercegovine. Ideja Sveučilišta je temeljena na traganju istine, stalno traganje za istinom, to je pretpostavka spokoja i mira, gradnje bolje budućnosti za generacije koje dolaze i na ove prostore i diljem svijeta“, istaknuo je akademik Vlado Majstorović, predsjednik Programskog odbora konferencije.

Prije samog početka konferencije održana je 356. sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru na kojoj je usvojen sveučilišni kalendar za akademsku 2020./2021. godinu. Održani su i sastanci s predstavnicima županijskih i općinskih vlasti, predsjednikom Vlade Posavske županije Đurom Topićem. Na sastanku je istaknut nastavak podrške Sveučilištu te su razgovarali o potrebama tržišta rada s naglaskom na Posavinu i otvaranju novih studijskih programa. Sastanku su, osim menadžmenta, nazočili dekani fakulteta koji imaju svoje studije u Orašju. Osim Senata, održana je i sjednica Upravnoga vijeća.